Turska osnovala naučnu bazu na Antarktiku

Otvaranjem naučne baze, Turska će dobiti status savjetodavne zemlje i postati dio mehanizma koji odlučuje o Antarktiku (Reuters)

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank izjavio je u ponedjeljak da je Turska osnovala privremenu naučnu bazu na Antarktiku, čime ulazi u red zemalja koje odlučuju o budućnosti “Bijelog kontinenta”.

U Turskoj će 31. marta biti održani lokalni izbori, a ministar Varank je u okviru predizbornih aktivnosti posjetio grad Bolu, javlja Anadolija.

“Želim iz Bolua objaviti lijepu vijest. Znate da vodimo važan naučni projekt na Antarktiku. Riječ je o projektu koji je pokrenut zahvaljujući vizionarskoj politici našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana”, kazao je Varank.

On je dodao kako se na Antarktiku trenutno nalazi treća turska naučna misija, koja radi na uspostavi privremene naučne baze, koja će potom prerasti u stalnu bazu.

Turska zastava na ‘Bijelom kontinentu’

“Prijatelji su nam poslali fotografije sa Antarktika. Osnovana je naša privremena naučna baza. Veoma smo ponosni na taj podvig i na to što se naša zastava i tamo vihori”, rekao je Varank.

Međunarodnim antarktičkim sporazumom iz 1959. godine, tim kontinentom upravljaju Naučno vijeće za arktička istraživanja – SCAR i Vijeće menadžera nacionalnih antarktičkih programa – COMNAP.

Turska je potpisnica Antarktičkog sporazuma, ali bez vlastite naučne baze ima samo status posmatrača na kontinentu koji je predmet brojnih naučnih istraživanja.

Otvaranjem naučne baze, Turska će dobiti status savjetodavne zemlje i postati dio mehanizma koji odlučuje o Antarktiku.

Izvor: Agencije