Turska oslobodila njemačkog političkog zatvorenika

Turske vlasti prošlog su petka oslobodile njemačko-turskog novinara Deniza Yucela, nakon što je proveo godinu dana u zatvoru (Arhiva)

Nijemac zatvoren u Turskoj iz političkih razloga oslobođen je, saopćio je glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Dodao je da ta osoba ne smije napustiti Tursku.

Drugi detalji nisu navedeni.

U ovoj je sedmici glasnogovornik kancelarke Angele Merkel izjavio da Vlada radi “na svim nivoima” kako bi osigurala oslobađanje pet političkih zatvorenika u Turskoj koji imaju njemačke pasoše.

Turske vlasti prošlog su petka oslobodile njemačko-turskog novinara Deniza Yucela nakon što je proveo godinu dana u zatvoru.

Merkel pozdravila odluku suda

Yucel je dopisnik njemačkih novina Die Welt, a pušten je iz zatvora u Istanbulu nakon jednogodišnjeg pritvora, zbog optužbi za širenje propagande u korist terorističke grupe i pozivanja javnosti na nasilje.

Njemačka kancelarka pozdravila je odluku turskog suda da oslobodi njemačkog novinara turskog porijekla i pozvala Ankaru da garantira brz sudski postupak i za druge njemačke državljane koji se nalaze u pritvoru u Turskoj.

Yucelovo hapšenje u Turskoj u februaru prošle godine bilo je najveća sporna tačka u odnosima između Berlina i Ankare, koji su postali posebno zategnuti nakon propalog pokušaja puča protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u julu 2016. godine, prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije