Turska optužuje Njemačku za dvostruke kriterije

Kurdi su i u martu organizovali protest u Berlinu zbog turske intervencije u Siriji.  (EPA)

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je nemačke vlasti za dvostruke standarde, jer dopuštaju održavanje prokurdskog skupa u Kelnu, a zabranjuju skupove za turske izbore na nemačkoj teritoriji.

“Takav pristup dvostrukih kriterijuma, koji strogo osuđujemo, ne uklapa se u demokratiju, ni borbu protiv terorizma ili očekivanja normalizacije tursko-nemačkih odnosa”, napisalo je Ministarstvo na svojoj internet stranici.

Nemačke vlasti obrazložile su da su skup u Kelnu dopustile, jer je riječ o protestu protiv turske vojne operacije u Siriji.

Kurdi su i u martu organizovali protest u Berlinu zbog turske intervencije u Siriji. 

Berlin navodi da je na skupu zabranjen govor opozicionih političara iz prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) u skladu s novim nemačkim propisima kojima se stranim političarima ograničava obraćanje pre nacionalnih izbora u njihovim zemljama.

Nedemokratska zabrana

Napetosti između Turske i Nemačke izbile su 2017. kada su nemačke vlasti sprečile turske političare da kampanju za referendum o promeni turskog ustava drže u nemačkim gradovima gde živi brojna turska dijaspora.

Nemačka takvu zabranu treba da primeni na “sve političke stranke bez diskriminacije”, piše tursko Ministarstvo spoljnih pooslova i dodaje da je zabrana  “nedemokratska”.

I drugi evropski gradovi zabranili su predizborne skupove turskim strankama na svojoj teritoriji, ali je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan prošli vikend doputovao u Sarajevo i obratio se brojnim turskim državljanima koji su iz dijaspore došli u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi ga podržali.

Izvor: Agencije