Turska optužila UAE da sije haos na Bliskom istoku

Protesti u Libiji nakon što je turski Parlament izglasao slanje turskih snaga u ovu državu početkom godine (Reuters)

Turska je optužila Ujedinjene Arapske Emirate da donose haos na Bliskom istoku kroz svoje intervencije u Libiji i Jemenu, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije, te dodaje kako je ovo posljednji razvoj rata riječima dvije države, koji bi dodatno mogao pojačati tenzije.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je u utorak odgovarao na kritike turske uloge u libijskom sukobu, ubrzo nakon što je njegovo ministarstvo u Ankari odbacilo deklaraciju Kipra, Egipta, Francuske, Grčke i UAE-a, koja opisuje tursku vojnu aktivnost na istoku Mediteranskog mora i u Libiji kao “izazivanje regionalnog haosa i nestabilnosti”.

Početkom godine Turska je rasporedila vojno osoblje u Libiji i pomagala u slanju sirijskih boraca u pomoć međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju, dok je pet potpisnica deklaracije podržavalo snage penzioniranog generala Khalife Haftara u njegovom pokušaju da osvoji libijsku prijestolnicu.

Zajednički dokument u utorak je osudio tursku potragu za prirodnim plinom kod obala Kipra kao “ilegalnu”.

‘Abu Dabi donosi haos’

Cavusoglu je za tursku TV kuću Akit kazao kako UAE, zajedno s Egiptom i drugim državama koje nije imenovao, “pokušava destabilizirati ovu regiju”.

No, posebne kritike je kazao za Abu Dabi.

“Ako me pitate ko destabilizira regiju, ko donosi haos, moj odgovor bez oklijevanja je – Abu Dabi. Stanje na terenu pokazuje kako su oni snaga koja je poremetila Libiju i uništila Jemen”, istakao je šef turske diplomatije.

Iz UAE-a nisu reagirali na kritike Cavusoglua.

Odnosi Turske i UAE-a su godinama u problematičnom stanju, naročito zbog podrške Ankare Kataru, nakon što su četiri arapske države (uključujući UAE) nametnule sankcije Dohi 2017. godine zbog nezavisne vanjske politike.

Izvor: Agencije