Oglasi

Turska optužila SAD da zatvara oči u slučaju Khashoggi

Američki predsjednik Donald Trump je, o mogućnosti da je princ Mohammed bin Salman imao saznanja o ubistvu saudijskog novinara, rekao: 'Možda jeste, možda nije.'
Nemoguće je da CIA ne zna ko je naredio ubistvo Jamala Khashoggija, kaže Numan KurtulmusEPA

Turska optužuje SAD da pokušava "zatvoriti oči" u slučaju ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu, a posljednju izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa smatra "komičnom".

Trump je rekao da ostaje pouzdan partner Saudijskoj Arabiji, bez obzira na to je li saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman možda znao za plan da se Khashoggi ubije u konzulatu, prenijela je agencija Reuters.

Trump je, o mogućnosti da je Bin Salman imao saznanja o ubojstvu, rekao: "Možda jeste, možda nije."

To je, kako je podsjetila britanska agencija, u suprotnosti s izvještajem američke Centralne obavještajne agencije da je Khashoggijevo ubojstvo izravno naredio saudijski prijestolonasljednik.

Kurtulmus: Trumpova izjava je komična

Numan Kurtulmus, zamjenik predsjednika Partije pravde i razvoja aktualnog turskog lidera Recepa Tayyipa Erdogana, smatra da je Trumpova izjava "komična".

"Nemoguće je za obavještajnu agenciju kao što je CIA, koja zna čak i boju dlake mačke koja šeta oko vrta saudijskog konzulata, da ne zna tko je to naredio", istaknuo je Kurtulmus.

"Sve to nije kredibilno ni za američko javno mnijenje, niti za svjetsko javno mnijenje", dodao je.

Turska je, od same vijesti da je Khashoggi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu, tvrdila da je ubijen i da je zapovijed stigla "s najviše razine" vlade Saudijske Arabije.

No, nisu izravno optužili princa Bon Salmana.

Rijad priznao ubistvo, ne i prinčevu odgovornost

Saudijska Arabija negira da je princ prijestolonasljednik naredio Khashoggijevo ubojstvo.

Khashoggi je početkom listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu radi pribavljanja dokumenata za svoje vjenčanje.

Iz konzulata nikad nije izašao.

Rijad je najprije tvrdio da ne zna što je s Khashoggijem, ali je nakon nekog vremena priznao da je ubijen.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.