Turska optužila Macrona da sponzorira terorizam

'Macron je svakako sponzor terorističke organizacije, čije članove redovno prima u Jelijsejskoj palati', rekao je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu (EPA)

Turske vlasti optužile su francuskog predsjednika da “sponzorira terorizam” kao odgovor na kritike Emmanuela Macrona upućene vojnoj operaciji koju je Turska provela u Siriji.

Turska je u oktobru pokrenula ofanzivu protiv kurdskih snaga u Siriji koje smatra teroristima, ali Kurde podržavaju zapadne zemlje jer se bore protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi Tanjug.

Macron, koji je ranije kritizirao Tursku zbog te ofanzive, u četvrtak je izjavio da je Ankara stavila svoje saveznike “pred svršen čin” te da ugrožava djelovanje međunarodne vojne koalicije koja se bori protiv ISIL-a.

Nezadovoljstvo Turske

Macronova izjava je izazvala nezadovoljstvo Turske koja redovno optužuje Francusku da želi da uspostavi kurdsku državu u Siriji.

“On (Macron) je svakako sponzor terorističke organizacije, čije članove redovno prima u Jelisejskoj palati”, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Ankara je obustavila ofanzivu protiv Kurda poslije dogovora koje je odvojeno postigla sa Washingtonom i Moskvom, a koji predviđaju povlačenje kurdskih snaga sa pogranične zone na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije