Turska opozicija traži i ponavljanje općih izbora

U Istanbulu je tijesno pobijedio kandidat CHP-a Ekrem Imamoglu i dobio mandat za gradonačelnika (EPA)

Republikanska narodna stranka (CHP) zatražila je od vlasti da ponište prošlogodišnje opće izbore, kao i izbore održane u ožujku za gradonačelnika Istanbula i druge lokalne pozicije, dva dana nakon što je izborno povjerenstvo odlučilo da će biti održani novi izbori u Istanbulu, prenosi Reuters.

Izborno povjerenstvo odlučilo je u ponedjeljak da će novi izbori u Istanbulu biti održani 23. lipnja nakon što je poništilo one održane 31. ožujka, na kojima je izgubio kandidat Stranke pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Povjerenstvo je kao razlog navelo nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora.

Oporba, predvođena CHP-om kao vodećom strankom, takav potez ocijenila je “diktatorskim”, podsjeća britanska agencija.

Imamoglu izabran za gradonačelnika

Na izborima u ožujku birači su glasali za gradonačelnike, općinska vijeća, lokalne dužnosnike i upravitelje okruga, a izborno povjerenstvo odlučilo je poništiti samo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula, na kojima je AKP izgubio.

CHP je pozvao da budu poništeni cijeli lokalni izbori u Istanbulu i prošlogodišnji predsjednički i opći izbori, priopćivši da su dužnosnici na biralištima imenovani na isti način kao i na prošlogodišnjim izborima.

Iako je Erdoganova stranka AKP proglasila pobjedu diljem države na lokalnim izborima, izgubila je politički ključne i psihološki važne utrke za gradonačelnike u Ankari i Istanbulu.

U Istanbulu je tijesno pobijedio kandidat CHP-a Ekrem Imamoglu i u travnju dobio mandat za gradonačelnika.

Najveći Erdoganov poraz

Za Erdogana je to najveći poraz u 16 godina njegove vladavine. Prvi put u 25 godina turska prijestolnica Ankara i Istanbul, grad u kojem je 1994. pobijedio na izborima za gradonačelnika, ne bi bio pod vlašću AKP-a.

Turska agencija Anadolija piše da su turski istražitelji utvrdili da su 43 voditelja biračkih mjesta imala kontakte s mrežom propovjednika Fethullaha Gulena, a njega predsjednik Erdogan optužuje da je orkestrirao neuspjeli državni udar u srpnju 2016. iz egzila u Sjedinjenim Američkim Državama.

SAD, Europska unija i druge zapadne saveznice Turske izrazile su u utorak zabrinutost zbog odluke izbornog povjerenstva da poništi izborne rezultate u Istanbulu i poručile da je slobodan, pošten i transparentan proces ključan za demokraciju.

Izvor: Agencije