Turska operacija u Siriji iznijela na vidjelo evropske dvostruke standarde

Evropska unija kažnjava Tursku zbog operacije na koju je osjećala da je prisiljena kao rezultat upitne odluke EU-a da se udruži sa YPG-jem u borbi protiv ISIL-a, piše Bakeer (Reuters)

 

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu operaciju u sjeveroistočnoj Siriji kako bi suzbila „terorističke“ elemente iz pogranične regije na istoku rijeke Eufrat i uspostavila „sigurnu zonu“ koja se proteže u dužini od najmanje 30 km (19 milja) u Siriju da prerasporedi neke od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koje udomljava.

Ovo je bila operacija koja je bila dugo u nastanku, i ne bi trebala iznenaditi bilo koga koji je pažljivo posmatrao regiju u posljednjih nekoliko godina.

Ankara smatra kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), grupu koja trenutno kontroliše regiju koja je cilj turske operacije, produžetkom Kurdistanske radničke partije (PKK), koja vodi višedecenijsku oružanu kampanju protiv trske države za autonomiju. Shodno tome, vidi prisustvo grupe koju kontroliše YPG na južnoj granici kao ozbiljnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti i teritorijalnom integritetu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jasno dao do znanja zapadnim partnerima svoje države od samog početka da on ni pod kojim uslovima neće dozvoliti YPG-ju da održi kontrolu nad sjeveroistočnom Sirijom dugoročno. On je također napravio svaki mogući napor da uvjeri i Washington i Brisel da ne koriste YPG kao partnera u borbi protiv grupe ISIL.

Sve njegove molbe i upozorenja su, međutim, otišle u vjetar. I vremenom je za Ankaru, vojna operacija protiv YPG-ja u Siriji postala neizbježna nužnost, pitanje samoodbrane.

Ali kada je ova operacija započeta, turski evropski partneri su se ponašali kao da je ovaj potez impulsivan čin nasilja protiv sirijskih Kurda.

Evropska unija ne samo da je snažno osudila ovu operaciju, već su njeni članovi također brzo sazvali sastanak Vijeća sigurnosti UN-a da izdaju zajedničku izjavu protiv Turske. Iako takva izjava nikada nije realizirana zahvaljujući protivljenju Rusije i SAD-a, evropske članice ovog tijela su izdale odvojenu izjavu koja je kritikovala Ankaru.

Evropska nastojanja da prekori Tursku nisu tu stala. Prošlog su se ponedjeljka ministri vanjskih poslova Evropske unije još jednom sastali u Briselu da izvrše dodatni pritisak na Ankaru. U zajedničkoj izjavi su osudili tursku vojnu operaciju tvrdeći da ona „ozbiljno potkopava stabilnost i sigurnost cijele regije“.

Iako se ministri vanjskih poslova nisu mogli složiti o nametanju embarga na oružje Ankari iz cijele Evropske unije, nekoliko evropskih država, uključujući Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju, Španiju i Italiju, je najavilo da će zaustaviti izvoz oružja u Tursku. Nadalje, prijetili su da će nametnuti dodatne sankcije Turskoj na svom sastanku 17-18 oktobra.

Izvoz oružja u Saudijsku Arabiju

Brzi odgovor Evropske unije na tursku operaciju u Siriji protiv YPG-ja iznio je na vidjelo licemjerje ovog tijela od 28 članova kada je u pitanju zaštita „stabilnosti i sigurnosti“ Bliskog istoka.

Iste evropske države koje su nedavno nametnule sankcije Turskoj jer je napala YPG ne vide nikakav problem u nastavljanju prodaje oružja državi kakva je Saudijska Arabija, koja je odgovorna za rat u Jemenu u kojem su već stradali deseci hiljada civila.

Evropska unija ima politiku o izvozu oružja – Zajednički stav o kontroli izvoza oružja iz 2008 – koji postavlja kriterije po kojima države članice moraju odobravati potencijalne licence za izvoz, uključujući poštovanje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u državi koja je destinacija. Kada su UN-ovi stručnjaci zaključili da Saudijska Arabija krši međunarodna ljudska prava i humanitarni zakon u Jemenu, dakle, sve države članice Evropske unije su trebale zaustaviti svoj izvoz oružja u kraljevstvo.

Takva se zabrana izvoza, međutim, nikada nije ostvarila.

Prema izvještaju Evropske unije, države članice Evropske unije su izdale najmanje 607 licenci vrijednih preko 15,8 milijardi eura (17,6 milijardi dolara) Saudijskoj Arabiji 2016, godinu dana nakon početka razornog rata u Jemenu.

Francuska je 2017. odobrila izvozne licence potencijalno vrijedne 14,7 milijardi eura (16,4 milijarde dolara) Saudijskoj Arabiji. Ne samo da Francuska nije zaustavila dostavu oružja Saudijskoj Arabiji nakon što je ustanovila da je Rijad počinio ratne zločine u Jemenu, francuska je obavještajna služba pokušala ućutkati novinare koji su izvještavali o upotrebi francuskog oružja u jemenskom ratu.

Saudijska Arabija je 2018. bila drugi najveći klijent njemačke industrije oružja nakon Alžira. Od januara do septembra te godine, njemačka vlada je odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 416,4 miliona eura (463,3 miliona dolara) Rijadu.

Njemačka jeste eventualno nametnula šestomjesečnu zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, u odgovoru na brutalno ubistvo Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. Ali nijedna od drugih država članica Evropske unije nikada nije osjetila potrebu da prestane prodavati oružje Rijadu.

Čak i kada je žalbeni sud u Velikoj Britaniji proglasio „nezakonitom“ prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u junu tekuće godine, britanska vlada, koja sada govori da ne može nastaviti svoju prodaju oružja Turskoj u svjetlu njene operacije protiv YPG-ja, nije pristala obustaviti protok oružja iz Londona u Rijad.

EU ignoriše razaranje

Evropska unija, jasno, primjenjuje duple standarde prema Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

Države članice Evropske unije kažnjavaju Tursku, saveznika NATO-a, za operaciju na koju je osjećala da je prisiljena kao rezultat upitne odluke EU-a da se udruži sa YPG-jem u borbi protiv ISIL-a. I rade ovo dok praktično ignorišu neumorni napad Saudijske Arabije na najsiromašniju državu iste regije.

Oni kažnjavaju Tursku jer je napala sirijsku frakciju oružane grupe koju su i sami označili kao „terorističku organizaciju“, dok ignorišu činjenicu da je Saudijska Arabija izgladnjivala civile da postigne poene u Jemenu.

Oni kažnjavaju Tursku jer je navodno potkopala „stabilnost i sigurnost cijele regije“, dok ignorišu razaranje koje je Saudijska Arabija uzrokovala u istoj toj regiji koristeći njihovo oružje.

Decenijama Turska pokušava postati članica Evropske unije i decenijama joj se govori da nije dovoljno dobra. Ako je iz nekog razloga Turska još zainteresovana da se pridruži evropskom klubu, možda bi se trebala ponašati više kao Saudijska Arabija.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera