Turska: Olakšano dobijanje državljanstva putem investicija

Kandidat za državljanstvo sada mora zaposliti 50 turskih građana, a ranije je morao zaposliti njih 100 (Reuters)

Turska je smanjila finansijske i investicijske kriterije za strance koji žele postati njeni državljani, dok se zemlja bori sa krizom valute koju su izazvale američke sankcije.

Ukupna svota dolara ili druge strane valute potrebna za dobijanje turskog državljanstva je smanjena, navodi se u revidiranom pravilniku objavljenom u Službenom listu. 

Ranije je za dobijanje državljanstva bilo potrebno da osoba na bankovnom računu ima tri miliona dolara, dok je sada to smanjeno na 500.000 dolara. Također, vrijednost kapitalne investicije za tursko državljanstvo smanjena je sa dva miliona dolara na 500.000. 

Druge dvije opcije za dobijanje turskog pasoša putem investicija su također olakšane. Kandidat za državljanstvo sada mora zaposliti 50 turskih građana, a ranije je morao zaposliti njih 100, ili investirati 250.000 dolara u tržište nekretnina, dok je prije bilo potrebno uložiti duplo više od te sume. 

Gerard Depardieu želi turski pasoš

Nove mjere uvode se nekoliko sedmica nakon što je turska valuta lira izgubila više od 40 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar, što je dovelo do inflacije. 

Kriza je počela nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio na Twitteru da SAD udvostručuje carine na uvoz čelika i aluminija iz Turske, u pokušaju da pritisne Ankaru da oslobodi američkog pastora Andrewa Brunsona, koji je u zatvoru zbog oputžbi da je povezan sa pokretom Gulena Fethulaha kojeg Turska optužuje za neuspjeli pokušaj državnog udara. 

Kako prenose turski mediji, francuski glumac Gerard Depardieu, koji je dobio rusko državljanstvo 2013, jedan je od kandidata za tursko državljanstvo. 

Hurriyet Daily News je objavio da je Depardieu kazao da će posjetiti Tursku u oktobru i razgovarati o svojoj namjeri da dobije turski pasoš sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Izvor: Agencije