Turska: Ofanziva u Siriji kreće ako SAD odgodi povlačenje

Cavusoglu: Odlučni smo i na terenu i za stolom… Mi ćemo odlučiti o tajmingu i nećemo tražiti dozvole ni od koga (AP)

Turska će nastaviti sa realizacijom ofanzive protiv boraca iz redova sirijskih Kurda u Siriji ukoliko Sjedinjene Američke Države odgode povlačenje svojih trupa iz ove bliskoistočne države, naveo je turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu.

„Ukoliko se povlačenje odgodi zbog smiješnih opravdanja poput ‘Turci masakriraju Kurde’ koja ne pokazuju realno stanje na terenu, mi ćemo provesti ovu odluku“, istakao je on u četvrtak na TV stanici NTV.

Istakao je kako vojna operacija protiv kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) koje imaju podršku SAD-a, a koja je najavljena za izvođenje na sjeveroistoku Sirije, ne ovisi o povlačenju američkih trupa.

„Odlučni smo i na terenu i za stolom… Mi ćemo odlučiti o tajmingu i nećemo tražiti dozvole ni od koga“, naveo je turski ministar vanjskih poslova.

Turska je dugo osuđivala SAD zbog vojne veze sa kurdskim borcima. Zvanična Ankara razmatra YPG (kao i njegovo političko krilo PYD) „terorističkom grupom“ sa vezama sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koja je zabranjena u Turskoj.

Ankara odbacila preduvjete Washingtona

Prošlog mjeseca, američki predsjednik Donald Trump je objavio kako povlači 2.000 vojnika iz Sirije, a to saopćenje je iznenadilo mnoge političare u Washingtonu i šire. Očekivalo se kako će ova odluka brzo biti realizirana, ali se vremenski okvir razvukao nakon objave Trumpa.

Francuska, Velika Britanija i lokalne oružane grupe su upozorile i kako oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) još nije u potpunosti poražena.

U nedjelju je američki državni savjetnik za sigurnost John Bolton objavio preduvjete za povlačenje SAD-a iz Sirije među kojima je i tursko garantiranje sigurnosti za YPG. Ankara je odbacila dati uvjerenja da neće napasti kurdske saveznike SAD-a u Siriji prije nego se SAD povuče.

Izvor: Al Jazeera i agencije