Turska odgovorila ministru iz UAE-a preimenovanjem ulice

Fahredin-paša bio je guverner Medine od 1916. do 1919. godine (AP)

Turska je promijenila naziv ulice u kojoj se nalazi zgrada Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u “Ulica Fahredin-paše”, čime je zvanična Ankara reagovala na istup ministra iz UAE-a koji je retvitovao poruku u kojoj se osmanlijske snage, s Fahredin-pašom na čelu, optužuju da su opljačkale Medinu, prenose agencije.

Na snimcima, koje je danas objavila televizija, vidi se kako općinski radnici mijenjaju table i postavljaju nove na kojima umjesto “613. ulica” piše “Ulica Fahredin-paše”.

I susjedna ulica, kako prenosi agencije AP, preimenovana je u ulicu “Branilac Medine”.

Prošlog mjeseca ministar vanjskih poslova UAE-a Abdullah bin Zayed al-Nahyan retvitovao je poruku koja je naljutila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Nafta i pare

U pitanju je tvit u kojem se osmanlijske snage, s Fahredin-pašom na čelu, optužuju da su ukrale novac i rukopise iz Medine 1916, kad je grad bio pod vlašću Osmanlija.

Fahredin-paša bio je guverner Medine od 1916. do 1919. godine.

Erdogan je, reagujući na tu objavu na Twitteru, optužio ministra iz UAE-a da su ga “iskvarile nafta i novac”, prenosi agencije AP.

Turski predsjednik stao je u odbranu Fahredin-paše kao muslimana koji je štitio sveti grad i njegovo blago od britanskih snaga.

“Gdje su vaši preci bili u to vrijeme?”, upitao je turski čelnik.

Izvor: Agencije