Turska odbacuje navode o planu za kidnapovanje Gulena

Saopćeno da Turska i turski narod očekuju momentalno izručenje Fethullaha Gulena toj zemlji (Arhiva)

Turska je odbacila navode da su njeni zvaničnici imali plan da plate milione američkih dolara za kidnapovanje Fethullaha Gulena, imama kojeg Turska optužuje za pokušaj vojnog puča u julu 2016. godine.

“Turska i turski narod očekuju momentalno izručenje Fethullaha Gulena Turskoj, kako bi mu se sudilo. Kao što smo ranije rekli, sve optužbe da bi se Turska koristila sredstvima izvan vladavine prava za njegovo izručenje su u potpunosti neistinite, sulude i neosnovane”, saopćila je ambasada Turske u SAD-u.

Američki Wall Street Journal piše je da je bivšem savjetniku predsjednika SAD-a Michaelu Flynnu i njegovom sinu navodno bilo ponuđeno 15 miliona dolara kako bi Gulena prisilno protjerali iz SAD-a.

Sastanak u New Yorku

Advokati bivšeg savjetnika predsjednika SAD-a Donald Trumpa izjavili su za Wall Street Journal da su optužbe “od kidnapovanja do podmićivanja” o Flynnu “sulude i lažne”.

Rekli su da su iz poštovanja prema istrazi o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine izbjegli da odgovaraju na “svaku glasinu ili optužbu u medijima”, prenosi Reuters.

“Ali danas, vijesti su optužile generala Flynna za sve od kidnapovanja do optužbe, a toliko su sulude i sa predrasudama da pravimo izuzetak na naše pravilo – lažne su”, saopćili su advokati.

List navodi da je FBI ispitivao najmanje četiri osobe u vezi sa sastankom sredinom decembra prošle godine u New Yorku u N klubu “21”, koji je Flynn navodno održao sa predstavnicima Turske, prenose američki mediji.

Nema podataka da je taj navodni dogovor realizovan.

Ranije ove sedmice CNN je pisao o tome da su saradnici specijalnog istražitelja Roberta Muellera ispitivali navodno učešće Flynna u raspravama o ideji uklanjanja Gulena.

Flynnov glasnogovornik je odbacio te navode.

Izvor: Agencije