Turska odbacuje izjave zvaničnika SAD-a o jevrejskim naseljima

State Departmenta 1978. godine usvojio mišljenje da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama Zapadne obale nije u skladu s međunarodnim pravom (EPA)

Turska je pozvala Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusiju da ispune svoje obaveze u kontekstu sporazuma koji su postignuti s ovim zemljama s ciljem uspostavljanja primirja na sjeveru Sirije, javlja agencija Anadolija.

U Ankari je u utorak održan sastanak Kabineta kojim je predsjedavao predsjednik Recep Tayyip Erdogan. U pauzi sastanka, glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin je odgovarao na pitanja novinara.

“Ponovo upućujemo poziv Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao strani u sporazumu postignutom 17. oktobra, isto tako i Ruskoj Federaciji, u kontekstu sporazuma postignutog 22. oktobra u Sočiju, da ispune svoje obaveze”, rekao je Kalin.

Nema odustajanja od S-400

Na pitanje u vezi s posljednjom posjetom predsjednika Erdogana SAD-u, i pitanjem ruskog protuzračnog sistema S-400 koji je njegova zemlja nabavila od Rusije, Kalin je kazao kako je to završena stvar.

“Kada govorimo o S-400, tu nema povratka. To je gotov sporazum ispod kojeg je stavljen potpis”, rekao je on.

Govoreći o predstojećem Samitu NATO-a, Kalin je otkrio kako će na marginama samita biti održan i kvadrilateralni susret lidera Turske, Francuske, Njemačke i Velike Britanije.

Kalin se osvrnuo i na izjave šefa američkog State Departmenta Mike Pompea, o tome kako jevrejska naselja na Zapadnoj obali za SAD više nisu ilegalna. 

“Odbacujemo ovu izjavu koja nipodaštava međunarodno pravo i prava Palestinaca”, poručio je Kalin, prenosi agencija.

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je ranije da SAD ublažava poziciju o gradnji izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prenio je AP.

Pompeo je odbacio pravno mišljenje State Departmenta iz 1978. godine, koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu s međunarodnim pravom.

“Nakon pažljivog proučavanja svih strana pravne debate, ova administracija se slaže da… gradnja izraelskih civilnih naselja na Zapadnoj obali nije, sama po sebi, nesaglasna sa međunarodnim pravom”, rekao je Pompeo. 

Više od 600.000 Izraelaca sada živi u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući okupirani Istočni Jerusalem. Oni žive sa približno tri miliona Palestinaca. 

Izvor: Al Jazeera