Turska nije optimistična oko primirja u Siriji

Turska strahuje da će Rusija nastaviti sa zračnim udarima u Siriji čak i kada prekid vatre stupi na snagu (Reuters)

Turska nije optimistična kada je u pitanju provođenje primirja u Siriji, koje su dogovorili SAD i Rusija, saopćili su turski zvaničnici, dodavši da će, uprkos primirju, Ankara odgovoriti na svaku vatru kurdskih grupa u Siriji.

“Pozdravljam ovo primirje, ali nisam baš optimističan da će ga poštovati sve strane”, rekao je zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus.

Upozorio je da bi Turska mogla granatirati mete Jedinica za zaštitu naroda, oružane grupe sirijskih Kurda, te da će odgovoriti na vatru iz Sirije čak i kada primirje stupi na snagu 27. februara.

Ankara optužuje YPG

“Turska će braniti svoj teritorijalni integritet. To je jasno”, dodao je Kurtulmus, ističući da ima sumnje da će primirje potrajati, jer strahuje da će Rusija nastaviti sa zračnim udarima u Siriji.

“Nadamo se da niko neće pokušati izvesti zračne napade te da niko neće ubijati civile tokom prekida vatre.”

Turska je zabrinuta zbog napretka snaga YPG-a na sjeveru Sirije, jer smatra da ova grupa radi na stvaranju autonomne kurdske regije na njenom pragu.

Ankara optužuje YPG, oružanu grupu Stranke demokratskog jedinstva, da je sirijsko krilo zabranjene Radničke partije Kurdistana, koju su Turska, SAD i Evropska unija proglasili terorističkom organizacijom.

Također optužuju snage sirijskih Kurda da rade zajedno s Rusijom, koja se oštro protivi stavu Ankare da sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora odstupiti sa vlasti.

Pristanak Assada i opozicije

Nakon što su SAD i Rusija najavile prekid vatre u Siriji, koji stupa na snagu u subotu, sirijske vlasti pozdravile su takav dogovor, a sirijska opozicija dala je uvjetnu podršku.

Assad je prihvatio da se primirje ne odnosi na oružane grupe Islamska država Irak i Levant i Front al-Nusra, sirijski ogranak Al-Kaide.

Visoki pregovarački odbor, koji okuplja glavne sirijske opozicijske grupe, saopćio je da će “pozitivno odgovoriti na međunarodne napore radi uspostave primirja” u Siriji, ali “pristanak je uvjetovan” prekidom opsade sirijskih gradova, oslobađanjem zarobljenika, prekidom bombardiranja civila i dopremom humanitarne pomoći.

Izvor: Agencije