Turska: Neprihvatljiva prijeteća američka retorika

Američke vlasti su nekoliko puta izrazile zabrinutost zbog turske odluke da kupi ruske baterije S-400 (EPA)

Vijeće za nacionalnu sigurnost Republike Turske “apsolutno neprihvatljivom i neprimjerenom” ocijenilo je, kako je navedeno, prijeteću retoriku koju su Sjedinjene Američke Države nedavno počele koristiti prema Turskoj, javlja Anadolija.

Prvom sjednicom tog tijela u novom sazivu, nakon što je Turska nedavno s parlamentarnog prešla na predsjednički sustav upravljanja, predsjedavao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prema priopćenju, objavljenom nakon zasjedanja, Vijeće je osudilo sporne američke stavove u vezi s projektima turske obrambene industrije.

Američke vlasti su nekoliko puta izrazile zabrinutost zbog odluke službene Ankare da kupi ruske proturaketne baterije zemlja-zrak S-400.

Šteta bi mogla biti nepopravljiva

“Američka priopćenja i odluke, koje se vezuju za određene uvjete koji su u suprotnosti s međunarodnim sporazumima, o projektima obrambene industrije čije je obaveze Turska ispoštovala, mogle bi nanijeti nepopravljivu štetu strateškom bilateralnom partnerstvu i povjerenju između dviju država”, rečeno je na sastanku.

Američki Senat nedavno je usvojio zakon koji se može koristiti da blokira ili uspori transfer naprednih F35 aviona Turskoj, članici NATO-a koja u posljednje vrijeme ima zaoštrene odnose sa SAD-om.

No, američki ministar obrane Jim Mattis uputio je američkom Kongresu pismo o obrambenom proračunu u kojem je naveo kako se protivi prijedlogu da Turska bude isključena iz programa američkih borbenih aviona F35.

Kako riješiti sirijsku krizu?

Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravljalo je i o situaciji u Siriji, navodeći kako će “implementacija mape puta rješavanja problema u Manbiju, a koji su dogovorili Turska i SAD, znatno doprinijeti rješavanju krize u Siriji”.

Taj dogovor predviđa povlačenje kurdskih milicija iz Manbija, te povratak prognanih mještana i uspostavu sigurnosti u toj regiji.

Vijeće je najavilo i nove konkretne korake u pravcu uspostave sigurnosti za civile u dijelovima Sirije u kojima i dalje djeluju pobunjenici.

Jedna od tema sjednice bila je i situacija u Egejskom i na Sredozemnom moru na koja Turska izlazi, a Vijeće je naglasilo da će Turska štiti svoja prava i interese u tim vodama.

Izvor: Agencije