Turska: Neka se Evropa suoči sa svojom odgovornošću iz prošlosti

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je u vezi sa Rezolucijom Evropskog parlamenta o događajima iz 1915. godine navelo da one koji podržavaju pomenuti tekst Rezolucije ne shvataju ozbiljno.

Evropski parlament je danas usvojio prijedlog rezolucije kojom je data podrška tvrdnjama armenske strane u vezi sa događajima iz 1915. godine. U Rezoluciji, koja nije obavezujuća, događaji iz 1915. godine su okarakterisani “genocidom”.

“One koji prihvataju ovaj tekst, kojim se iskrivljuju historija i pravo, ne shvatamo ozbiljno”, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Napominje se da Evropski parlament time želi da ponovo piše historiju o dešavanjima iz 1915. godine, kao što je to, kako se navodi, i ranije činio.

‘Van okvira nadležnosti’

Dodaje se da je Evropski parlament ovom Rezolucijom izašao iz okvira svoje nadležnosti, napominjući da bi jednostran i selektivan pristup mogao naštetiti odnosima Turske i Evropske unije.

“Zatupnici Evropskog parlamenta bi trebali da se suoče s vlastitom prošlošću i da se prisjete uloge i odgovornosti koju imaju za najstrašnije katastrofe čovječanstva, posebno onih tokom Prvog i Drugog svjetskog rata”, navodi se u saopćenju.

Zamjenik premijera Turske Yalcin Akdogan je naveo da rezolucija Evropskog parlamenta nema stvarnu vrijednost.

“Posljednja odluka Evropskog parlamenta, koja nema stvarnu vrijednosti, derogira samu težinu riječi. Podizanjem prašine se ne mogu razmatrati ozbiljne teme. Ako Evropski parlament posjeduje mudrost, snagu i viziju, neka ostavi historijske zablude i neka se pozabavi današnjim dešavanjima”, naveo je Akdogan na svom Twitter profilu.

Turski ministar za evropske integracije Volkan Bozkir je u vezi sa Rezolucijom EP-a kazao kako je “na dobru namjeru koju pokazuje Turska, Evropski parlament ovom odlukom historiju iskoristio kao politički instrument”.

Naglasio je kako je pomenuta odluka EP-a  u suprotnosti sa historijskom i pravnom stvarnošću.

“Evropski parlament je današnjom odlukom zauzeo selektivan stav i ponašao se diskriminatorski, iznoseći samo bol Armenaca, a ignorisao strahote koje su pretrpjeli Turci i muslimani tokom Prvog svjetskog rata”, naveo je Bozkir.

Istakao je da je ljudska obaveza izraziti suosjećanje s Armencima, ali i sa svim drugim žiteljima Osmanskog carstva koji su se suočavali s nevoljama i patnjama. Dodao je da se dešavanja iz prošlosti ne trebaju koristiti za iskazivanje neprijateljstva prema Turskoj, napominjuću da su događaji koji su se dešavali tokom Prvog svjetskog rata zajednička bol.

“Kvalifikacija ‘genocid”, koju je koristio Evropski parlament, je pravni termin. Događaje iz 1915. godine nazivati genocidom, dok o tome ne postoji nikakva sudska odluka, nija ništa drugo nego kleveta”, ocijenio je Bozkir.

Ranije u srijedu, Evropski parlament usvojio je neobavezujuću Rezoluciju o genocidu nad Armencima te pozvao Tursku da „prizna ovaj genocid“, kao i zemlje članice Evropske unije i evropske institucije koje to još nisu uradile.

Poziv na javnu debatu

Parlament je velikom većinom usvojio Rezoluciju te apelirao na Tursku da podrži proces pomirenja između dva naroda.

U njoj se navodi da bi Turska “trebala početi iskrenu javnu debatu o tome da prizna genocid” te da bi ova zemlja trebala “normalizovati odnose sa Armenijom”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio da Turska nikada neće prihvatiti optužbe za genocid nad Armencima 1915. godine i da to cijeli svijet mora shvatiti, javlja Anadolija.

Neposredno prije polaska u zvaničnu posjetu Kazahstanu turski predsjednik se obratio novinarima na aerodromu u Ankari i tom prilikom komentirao armenske navode da se 1915. godine nad njima desio genocid.

Ta tema je aktuelizirana nakon nedjeljne izjave pape Franje, koji je kazao da su Armenci bili žrtva “prvog genocida” prošlog stoljeća.

Komentirajući najave Evropskog parlamenta da će u srijedu usvojiti neobavezujuću odluku o karakteru stradanja Armena prije 100 godina, Erdogan je poručio da svima treba biti jasno da su optužbe za genocid neprihvatljive za Tursku.

Poruka papi

“Kakvu god odluku donese EP, ona će nama ući na jedno, a izaći na drugo uho. Nemoguće je da Turska prihvati optužbe za genocid i to već jednom svi trebaju znati”, kazao je on.

Erdogan tvrdi da Turska u svojoj prošlosti nema mrlju poput genocida, niti njegovih sjena, te dodaje da u Turskoj živi blizu 100.000 Armenaca, koji su državljani Turske i prema kojima se nikada niko nije loše odnosio.

“Armenci… Uživaju u svim mogućnostima naše zemlje. Mogli smo ih deportirati, ali nismo”, dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je u utorak osudio nedavnu izjavu poglavara Rimokatoličke crkve o stradanjima Armenaca u događajima 1915. godine, te poručio da se do “ovakvog bunila, a ne istine, dolazi kada se historijom počnu baviti političari i vjerski lideri, a ne historičari”.

“Tim povodom ponavljam naš poziv o formiranju zajedničke komisije i naglašavam da smo spremni širom otvoriti vrata svih arhiva za to. Osuđujem i upozoravam uvaženog papu da više ne čini ovakve greške”, poručio je Erdogan.

Armenski lobi

Nedjeljnu misu u Vatikanu papa Franjo je posvetio Armencima, koji su izgubili živote u sukobima 1915. godine i u obraćanju prisutnima je te događaje nazvao “genocidom”.

Spomenuti događaji 1915. godine desili su se tokom Prvog svjetskog rata, kada se dio armenskog stanovništva koji je živio u Osmanskom carstvu pridružio Rusima, koji su upali na teritoriju i pobunili se.

Ti događaji su predmet spora između Armenije i Turske.

Armenski lobi na međunarodnij sceni radi na prikupljanju podrške tvrdnji da su Armenci tada bili žrtve genocida, dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih dešavanja trebali dati historičari. Veliki broj njih se ne slaže s tvrdnjama proarmenskih krugova.

Izvor: Agencije