Turska negoduje zbog američke odluke o vojnoj vježbi s Kiprom

Washington je Kipru uveo restrikcije 1987. godine, kako bi podstakao ujedinjenje i ograničio trku u naoružanju (AFP)

Sjedinjene Američke Države objavile su da će po prvi put održati vojnu vježbu s Kiprom, što je izazvalo kritiku Turske, njegovog saveznika iz NATO pakta.

Najava je stigla nekoliko mjeseci nakon što je Kongres SAD-a prošle godine ukinuo embargo na oružje cijelom otoku, koji je uveden 1987. godine, u nastojanju da se spriječi utrka u naoružanju i ohrabri mirno rješavanje jednog od najduže zakočenih konflikata u svijetu.

Kipar je podijeljen od 1974. godine, kada su turske trupe zauzele trećinu otoka, u odgovoru na pokušaj kiparskih Grka da, uz podršku Atine, pripoje cijeli mediteranski otok Grčkoj.

Sjeme sukoba posijano je ranije, što je dovelo do povlačenja mirovnih snaga Ujedinjenih naroda sa Kipra 1964. godine.

Turska i dalje ima desetke hiljada vojnika na svjeveru otoka, koji se 1983. godine proglasio nezavisnom državom, no priznala ju je samo Turska.

Neuspješni pokušaji ujedinjenja

Grčki Kiprani vode međunarodno priznatu Republiku Kipar, članicu Evropske unije, dok snage UN-a patroliraju 182 kilometara dugim razgraničenjem.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u srijedu je rekao da je SAD po prvi put uključio Kipar u svoj međunarodni program edukacije i obuke za 2020. godinu.

Najava je naišla na kritike Turske i samoproglašene Turske Republike Sjeverni Kipar (TRNC).

“Inicijative koje ne uključuju balans između strana neće doprinijeti uspostavljanju sigurnog okruženja na otoku, niti će održati mir i stabilnost na istočnom Mediteranu”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy.

“Kao što smo mnogo puta rekli, ovakvi koraci neće pridonijeti pronalaženju rješenja za problem Kipra, već će ojačati beskompromisan pristup grčke strane”, dodao je.

Dok je otok dugo podijeljen, dvije strane su pokušavale graditi odnose, ali brojni pokušaju ujedinjenja nisu uspjeli.

U međuvremenu su tenzije dodatno porasle zbog turske potrage za plinom u blizini otoka, koju je Evropska unija nazvala nelegalnom.

Izvor: Agencije