Turska: Nećemo prihvatiti nikakva prikrivanja u slučaju Khashoggi

Turski mediji su posljednjih sedmica objavljivali detalje dešavanja u diplomatskom predstavništvu Saudijske Arabije (AP)

Turska će otkriti sve detalje ubistva Jamala Khashoggija koristeći sva moguća sredstva, naveo je glasnogovornik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) na čijem je čelu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

„Turska će otkriti šta se sve desilo, u to niko ne smije ni da sumnja“, istakao je glasnogovornik AKP-a Omer Celik za državnu agenciju Anadolija.

„Mi ne optužujemo nikoga unaprijed, ali nećemo prihvatiti da stvari ostanu neotkrivene.“

Nastavak istrage

Saudijska Arabija nije imala izbora nego da objavi preliminarne rezultate istrage nestanka i navodnog ubistva Jamala Khashoggija zbog svih dokaza koje su sakupili turski zvaničnici, kazala je prva osoba odjela za ljudska prava u AKP-u.

Dalji dokazi će uskoro biti objavljeni, istakla je Layla Sahin Usta, te dodala kako istraga koju vodi Turska o sudbini 59-godišnjeg novinara zbog velike skeptičnosti zbog saudijske verzije dešavanja u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U subotu su saudijski državni mediji objavili kako je Khashoggi ubijen u „fizičkom obračunu“ sa zvaničnicima Kraljevstva u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Turski detalji

Ova objava je označila preokret priča iz zvaničnog Rijada koji je ranije negirao kako je Khashoggi izgubio život u zgradi.

Saudijski novinar je 2. oktobra ušao u konzulat i od tada mu se gubi svaki trag.

Turski mediji su posljednjih sedmica objavljivali detalje dešavanja u diplomatskom predstavništvu Saudijske Arabije, 15-članom „timu ubica“, te mučenju, ubistvu Khashoggija, te kako je njegovo tijelo poslije raskomadano.

Izvor: Al Jazeera i agencije