Turska nastavlja braniti svoje interese na tlu, moru i u zraku

Vijeće nacionalne sigurnosti će i dalje podržavati Vladu nacionalnog jedinstva Libije (Anadolija)

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske je u utorak saopćilo da će ta zemlja nastaviti štititi svoja prava i interese na istočnom Mediteranu.

Nakon sjednice, kojom je predsjedavao Recep Tayyip Erdogan, saopćeno je da će Turska nastaviti borbu protiv svih “terorističkih organizacija”, prenosi Anadolija.

Vijeće je razmatralo poteze regionalnih aktera koji su ujedinjeni i antiturskim namjerama na Meditetanu, a u saopćenju se navodi da će Turska beskompromisno štititi svoje interese i prava na kopnu, moru i u zraku.

Vijeće je potvrdilo odlučnost u provedbi višestrukih aktivnosti koje za cilj imaju zaštitu cjelovitosti Sirije, neutralizacije terorizma, omogućavanje dobrovoljnog povratka sirijskih izbjeglica.

Podrška Vladi Libije

Turska će i dalje od međunarodne zajednice tražiti podršku tim aktivnostima.

Vijeće je navelo da će ta zemlja i dalje podržavati Vladu nacionalnog jedinstva Libije, koju su priznali i Ujedinjeni narodi, kao i da će pružati podršku očuvanju teritorijalne cjelovitosti i integriteta Libije.

Turska će nastaviti pružati vojne konsultacije Vladinim snagama, koje se zalažu za uspostavu mira i stabilnosti u Libiji, a međunarodnu zajednicu poziva da zauzme jedinstven stav nasuprot tvorevina koje ugrožavaju libijski narod i međunarodno priznatu Vladu te zemlje.

Vijeće je istaklo da su sve institucije Turske uključene u borbi protiv globalne pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije