Turska: Napadima Assadovih snaga na Idlib krši se dogovor iz Astane

Idlib, Sirija
Deseci civila poginuli su i ranjeni u zračnim napadima u Siriji posljednjih dana (Anadolija)

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske održalo je sastanak u Ankari, na kojem je detaljno razgovarano o operaciji turskih snaga protiv Radničke stranke Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka.

“Turska će, kao i u prošlosti, s istom upornošću i odlučnošću nastaviti borbu protiv svih terorističkih organizacija”, navodi se u priopćenju Vijeća za nacionalnu sigurnost, izdanom nakon sastanka, prenosi Anadolija.

Naglašeno je da su napadi režimskih snaga Bashara al-Assada na Idlib, zonu deeskalacije sukoba, suprotni dogovoru iz Astane.

U priopćenju se dodaje kako je Turska u stalnom kontaktu sa zemljama koje su pomogle postizanje dogovora o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile, kako se ne bi dogodila nova humanitarna kriza i masovne migracije.

Nastavljaju se aktivnosti u istočnom Mediteranu

Deseci civila poginuli su i ranjeni u zračnim napadima posljednjih dana koje su u Idlibu i Hammi provele snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovi ruski saveznici.

Na sastanku je naglašeno da će Turska nastaviti svoje aktivnosti u istočnom Mediteranu, koje su u skladu s međunarodnim pravom.

Istraživanja u Istočnom Mediteranu od početka 2000. godine kada su otkrivene rezerve hidrokarbona na tom području, aktualna su tema u svim zemljama te regije, uključujući i Tursku.

Zbog neslaganja u vezi s rješavanjem ciparskog pitanja, ciparski Grci odbijaju podjelu izvora hidrokarbona s tamošnjim Turcima.

Izvor: Agencije