Turska: Napad Armenije na Ganju je nastavak ratnih zločina

Armenske snage su jedan sat iza ponoći lansirale projektil koji je pao u naselje Cevathan, u Ganji (EPA)

U napadu kojeg su armenske snage tokom noći izvele na Ganju, poginulo je 12 civila, a više od 40 je ranjeno, prenosi Anadolija.

Ganja, udaljena oko 60 kilometara od granice s Armenijom, drugi je najveći grad u Azerbejdžanu te broji oko 500.000 stanovnika.

Armenske snage su jedan sat iza ponoći lansirale projektil koji je pao u naselje Cevathan, u Ganji.

Osveta nad civilima

Na tom mjestu je nastao krater značajnih razmjera, a usljed detonacije uništeno je 20 stambenih objekata. Značajna šteta nastala je na velikom broju njih.

Od prvog napada na Ganju, 11. oktobra, azerbejdžanska vojska je oslobodila 17 sela u Nagorno-Karabahu.

Stanovnici Ganje, smatraju kako se Armenija civilima sveti za ove uspjehe azerbejdžanske vojske.

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar najoštrije je osudio sinoćnje nove napade armenske vojske na civile u azerbejdžanskom gradu Ganji te poručio da Armenija nastavlja s ratnim zločinima, javlja Anadolija.

Saopćenje azerbejdžanskog tužilaštva

Akar je telefonom razgovarao s azerbejdžanskim kolegom Zakirom Hasanovom, a glavna tema razgovora bila je operacija oslobađanja azerbejdžanske teritorije koja je pod armenskom okupacijom.

Državno tužilaštvo Azerbejdžana jutros je saopćilo da je najmanje 12 civila ubijeno, a 40 ranjeno u raketnim napadima koje su armenske snage sinoć izvele na drugi najveći azerbejdžanski grad Ganju.

Izvor: Agencije