Turska najavila da će S-400 biti operativan u aprilu 2020.

U nedjelju je ured guvernera objavio da će turski F-16 letjeti iznad Ankare u ponedjeljak i utorak (Anadolija)

Isporuka druge baterije ruskih raketa S-400 Turskoj kompletirana je u nedjelju, prenosi agencija Reuters i dodaje kako se očekuje da ovaj odbrambeni sistem bude u potpunosti aktivan aprila 2020. godine.

U saopćenju Ministarstva odbrane Turske navodi se kako traju napori sastavljanja odbrambenog sistema i obuke njegovog osoblja.

Prva isporuka S-400 Ankari desila se u julu uprkos upozorenjima na moguće sankcije Sjedinjenih Američkih Država zbog kupovine, prenosi Al Jazeera English.

Između Ankare i Washingtona su napeti odnosi zbog turske kupovine sistema S-400 za koji SAD navodi da nije kompatibilan sa odbranom NATO-a i kako predstavlja prijetnju njegovim borbenim mlaznjacima F-35.

Susret Erdogana i Trumpa

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je za CNN Turk u subotu rekao kako će S-400 biti aktivirani uprkos američkim upozorenjima.

„Oni [američki zvaničnici] su nam kazali ‘nemojte ih aktivirati i sve se može riješiti’, ali smo im odgovorili kako nismo ove sisteme kupili samo da nam stoje“, istakao je on i dodao kako je Turska otvorena za kupovinu i američki sistema Patriot.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je Reutersu prošle godine kazao kako namjerava raspravljati o kupovini raketa Patriot sa američkim kolegom Donaldom Trumpom ovog mjeseca i naveo kako bi njihovi lični odnosi mogli riješiti krizu zbog S-400.

Izvor: Agencije