Turska: Mumije muslimana iz doba Ilhanidskog carstva

Mumije u muzeju Amasya su sahranjene bez platna (Anadolija)

Posjetitelji muzeja Amasya na sjeveru Turske zasigurno neće propustiti priliku da posjete njegovu upečatljivu kolekciju mumija.

Mumije u muzeju Amasya pripadaju muslimanskom narodu koji je živio u 14. vijeku, tokom perioda mongolske dinastije Ilhanida.

Osam mumija, uključujući četvero djece, predstavljaju jednu od najznačajnijih kolekcija ovog muzeja, koji je prošle godine privukao 68.000 posjetitelja.

Različite tehnike mumificiranja

Direktor muzeja Celal Ozdemir izajvio je za Anadolju da mumije pripadaju “princu Cumudaru, upravitelju Anadolije, princu Amasye Isbugau Noyanu, Izzettinu Mehmetu Pervane Beyu, koji je vladao Amasyom, njegovoj supruzi i četvero djece#.

Istakao je da su u brojnim muzejima u Turskoj izložene mumije, uglavnom kršćanskih ličnosti, dok su mumije u muzeju Amasya pronađene u regijama naseljenim muslimanima.

Objasnio je da je mumificiranje vršeno drugačijim tehnikama od onih koje su poznate te da se razlikuju od mumija u Egiptu ili u drugim dijelovima svijeta.

Ozdemir je kazao kako su mumije u starom Egiptu umotavane u tkaninu, odnosno sahranjene su u nečemu sličnom kefinu (bijelo platno za umotavanje umrlog), “ako se mogu tako izraziti”.

Što se tiče mumija koje su izložene u muzeju Amasya, one su sahranjene bez platna.

Djeca preminula uslijed bolesti

Istraživanja koja su provedena pokazala su da su djeca preminula uslijed bolesti, dok su prinčevi Isbuga i Cumudar zadavljeni, istakao je Ozdemir.

Kubra Ozturk, studentica iz Turske, kaže da je u muzeju Amasya prvi put u životu vidjela mumije.

Za Anadoliju je izjavila da će pokušati nacrtati mumije u teku za crtanje koju je donijela tokom posjete muzeju.

Izvor: Agencije