Turska: Milion električnih automobila na cestama do 2030.

Plan je da do 2030. bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila (EPA)

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez izjavio je da očekuje da će na turskim cestama do 2030. biti više od milion električnih vozila.

“Nadamo se, također, da ćemo do 2022. ili 2023. na cestama vidjeti vlastiti automobil”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Nakon što je Turska krajem decembra prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje, Donmez je istakao da Ministarstvo energetike planira procijeniti utjecaj milion punionica na mrežu za distribuciju električne energije.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG), koja je nastala u junu 2018. udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila bit će iz kategorije SUV vozila na električni pogon.

Godišnja proizvodnja 175.000 automobila

Plan je da do 2030. bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila, i to po tri verzije za svaki model.

Godišnje je planirana proizvodnja 175.000 primjeraka.

TOGG trenutno sarađuje s Ministarstvom energetike i prirodnih resursa na utvrđivanju lokacija za postavljanje brzih punionica u zemlji.

“Ove punionice trebale bi moći puniti automobil za 15 do 25 minuta, zavisno od kapaciteta i karakteristika akumulatora, što znači da mreža mora imati kapacitet od 50 do 100 kilovatsati”, izjavio je Donmez.

Brze punionice trebale bi biti izgrađene ne samo u velikim turskim gradovima nego i u manjim mjestima u kojima, također, postoji interes za električna vozila.

Izvor: Agencije