Oglasi

Turska kupuje sistem Patriot od 3,5 milijardi dolara

Američki State Department odobrio je Turskoj prodaju proturaketnog i protuzračnog sistema.
Sigurna i sposobna Turska osigurat će mir i stabilnost NATO-a i Evrope, navodi se u saopćenju EPA

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država odobrilo je prodaju Turskoj 3,5 milijardi dolara vrijedan protuzračni i proturaketni sistema Patriot, javlja Anadolija.

Agencija za odbrambeno-sigurnosnu saradnju pri američkom Pentagonu saopštila je da je State Department odobrio da se Turskoj proda 80 projektila Patriot MIM-104E usmjerenih na rakete GEM-T, zatim 60 projektila PAC-3 i sve popratne opreme.

O odobrenju prodaje informiran je i američki Kongres.

Paket, čija je prodaja odobrena, sadrži i radarske sisteme 4AN/MQP-65 te četiri kontrolna sistema, deset antenskih setova, 20 lansirnih rampi M903, pet elektrocentrala, opremu za komunikacije, testiranja, programske i operativne sisteme.

U saopštenju se navodi kako će odobrenom prodajom biti znatno unaprijeđen kapacitet i fleksibilnost turskog protuzračnog sistema.

Jačanje kapaciteta turske vojske

„Sigurna Turska, sposobna da spriječi zračne i raketne napade, osigurat će mir i stabilnost NATO-a i Evrope“, navodi se u saopćenju.

„Turska će sistem Patriot koristiti kako bi jačala svoje odbrambene kapacitete, štitila teritorijalnu cjelovitost i otklonila regionalne sigurnosne prijetnje. Predložena prodaja će svakako povećati kapacitete turske vojske, a Turska će tako biti u stanju da spriječi neprijateljske napade i štiti NATO saveznike unutar njenih granica“, naveo je neimenovani zvaničnik State Departmenta.

Američko odobrenje prodaje odbrambenog sistema Patriot uslijedilo je nakon što je Turska s Rusijom prošle godine potpisala sporazum o kupovini ruskog proturaketnog sistema S-400. Instalacija tog sistema u Turskoj se očekuje u oktobru naredne godine, a zvanični Washington negodovao je zbog tog sporazuma i tvrdi da ruski sistem nije kompatibilan s oružjem koje koriste saveznici unutar NATO-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.