Turska kupuje kineski raketni sistem

Ismet Yilmaz: Novo oružje će biti integrirano u odbrambeni sistem Turske i koristiti bez integriranja u NATO (Getty Images)

Turska ne odustaje od namjere da od Kine naruči 3,4 milijarde dolara vrijedan raketni obrambeni sustav, rekao je ministar obrane Ismet Yilmaz, unatoč zabrinutosti zbog sigurnosti i sukladnosti tog oružja koju su iskazali SAD i NATO.

Yilmaz je priopćenje izdao na zahtjev parlamentarnih zastupnika, koji su tražili odgovor o pojedinostima aranžmana s Kinom, koja je dala najbolju ponudu na tenderu za nabavku proturaketnog oružja, prenosi Tanjug.

Yilmaz je, u pisanom odgovoru na pitanje postavljeno u Parlamentu u četvrtak, odgovorio da će Turska koristiti sustav dugog dometa koji neće integrirati u sustav NATO-a.

Zabrinute reakcije SAD-a i NATO-a

Nakon dodjele posla nabave raketnog sustava Kini 2013. godine i zabrinutih reakcija SAD-a i Sjevernoatlantskog saveza, Turska je rekla da o tome pregovara i s Francuskom, čija je ponuda bila lošija od kineske, ali je Yilmaz otkrio da nije bilo novih ponuda.

“Sustav će biti integriran u obrambeni sustav Turske i koristit će se bez integriranja u NATO”, dodao je Yilmaz, kako prenosi Hina.

U prošlogodišnjem izviješću Međunarodnog instituta za strateške studije objavljeno je kako Kina, s drugim vojnim proračunom na svijetu, nastavlja trku za oružjem te da bi se za nekoliko desetljeća mogla po vojnoj snazi izjednačiti sa SAD-om, koji i dalje uvjerljivo dominira.

Porast moći Kine, koja ulaže mnogo više od Rusije i Saudijske Arabije, potaknuo je, kako je tada izvijestio IISS, i rast potrošnje na cijelom azijskom kontinentu, koja se od 2010. do 2013. godine povećala za 11,6 posto (bez inflacije).

Izvor: Agencije