Turska: Kupili smo S-400 da ga koristimo, a ne da stoji

Trump je pozvao Erdogana u Bijeloj kući da odustane od sistema S-400 (EPA)

Turska je od Rusije kupila protivraketni odbrambeni sistem S-400 da ga koristi a ne da ga ostavi sa strane, rekao je Ismail Demir, čelnik turskog direktorata za odbrambenu industriju u subotu, nekoliko dana nakon razgovora između turskog i američkog predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana i Donalda Trumpa, prenosi Hina.

Erdogan i Trump razgovarali su u Washingtonu o prevladavanju sve većih razlika između dva NATO saveznika, od razlika u politici prema Siriji do najave sankcija zbog turske kupnje S-400, za koju Washington kaže da predstavlja prijetnju njihovim borbenim avionima Lockheed Martin F-35.

SAD je upozorio da će se Turska suočiti sa sankcijama zbog kupovine S-400 te je suspendovao program F-35 u kojem je Turska bila kupac i proizvođač.

Uskoro se tek trebaju nametnuti sankcije Turskoj, koja je počela primati ruske sisteme u julu.

Turska želi i ‘Patriota’

U intervju za mrežu CNN Turk, Ismail Demir je rekao da nije logično za bilo koju zemlju da kupi takav sistem samo da ga stavi sa strane te dodao da su Ankara i Washington usmjereni na to da rješavaju to pitanje.

“Nije ispravan pristup reći ‘nećemo ih koristiti za njihovo dobro’ za sistem koji smo kupili iz nužde i toliko skupo platili. Imamo savezničke odnose s Rusijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama. Moramo nastaviti i poštovati sporazume koje smo potpisali”, rekao je Demir.

Trump je pozvao Erdogana. tokom razgovora u Bijeloj kući, da odustane od sistema S-400, ali Erdogan je kasnije rekao da Ankara ne može nanijeti štete odnosima s Rusijom.

Ponovio je tursku želju da kupi i američki odbrambeni sistem Patriot, osim sistema S-400.

Izvor: Agencije