Oglasi

Turska kritizirala Kinu zbog odnosa prema Ujgurima

Turska, koja dijeli kulturološke i vjerske veze s Ujgurima, jedina je muslimanska zemlja koja je kritikovala Peking.
Cavusoglu je postupanje Kine s Ujgurima nazvao 'velikim razlogom za sramotu čovječanstva'EPA

Turska je danas ponovo kritizirala način na koji Kina tretira svoju muslimansku manjinu i pozvala je da pravi razliku između "terorista i običnih ljudi".

U obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a za ljudska prava u Ženevi turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da Turska priznaje "pravo Kine da se bori protiv terorizma", ali ju je pozvao na poštivanje slobode vjeroispovijesti i očuvanje kulturnog identiteta Ujgura i drugih muslimana, prenosi AP.

Turska, koja dijeli kulturološke i vjerske veze s Ujgurima, jedina je muslimanska zemlja koja je kritizirala Peking zbog takvog odnosa prema vjerskim manjinama. 

Kritizirano i ponašanje Izraela

Cavusoglu je postupanje Kine s Ujgurima nazvao "velikim razlogom za sramotu čovječanstva".

U govoru je kritizirao i Izrael, rekavši da je kršenje ljudskih prava Palestinaca dostiglo "alarmantan nivo".

U saopćenju koje je početkom februara izdalo Ministarstvo vanjskih poslova Turske navedeno je da "više nije tajna" da je Kina na osnovu proizvoljnih optužbi pritvorila više od milion Ujgura u "koncentracijske logore".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.