Turska je važna za EU, ali bez šansi za članstvo

Lilijana Pavlova: Turska je naš strateški partner, važan partner u pogledu sigurnosti i migracije (EPA)

Turska je važan strateški partner Evropske unije i treba biti iskren u vezi njenog puta u EU, ocijenili su učesnici panela “Proširenje EU-a i zapadni Balkan” na sedmom Samitu EU – Jugoistočna Evropa, u organizaciji londonskog Economista u Beogradu.

Ministrica zadužena za bugarsko predsjedavanje EU-om Lilijana Pavlova objasnila je kako treba biti iskren kada je riječ o Turskoj.

“Turska je naš strateški partner, važan partner u pogledu sigurnosti i migracije. Turska je podržala EU po pitanju ilegalne migracije i bez te države ne bi imali za 95 posto manje ilegalnih migranata”, dodala je ona.

‘Šta se dešava i šta ko hoće’

Pavlova je istakla da se zbog toga mora nastaviti saradnja s Turskom i preuzete obaveze ispoštuju.

Međutim, ona ističe kako je proširenje drugo pitanje i da Turska treba sama odlučiti hoće li nastaviti tim putem, jer se radi o vrijednostima.

Ministar vanjskih poslova grčke vlade u sjeni George Koumoutsakos ukazao je da partnerski sporazum a Turskom već postoji i kako treba raditi na ekonomskim odnosima EU-a i Ankare.

“Moramo shvatiti i priznati da je Turska ušla u fazu denacionalizacije. Turska postaje sve više nepredvidiva. To je novo stanje stvari. Unija i Turska moraju otvoreno i iskreno razmotriti šta se dešava i šta ko hoće”, poručio je on na konferenciji čiji je strateški partner Tanjug.

EU da poštuje svoje procedure

Moderator diskusije John Andrews konstatirao je kako u EU postoji protivljenje prijemu Turske u članstvo, ukazujući na izjave predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Ministrica Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović je primijetila kako su se svi smijali kada je Turska postala kandidat za članstvo u EU i zamolila da EU poštuje svoje procedure.

“Ako je neka zemlja postala kandidat, onda treba da joj se stavi do znanja ima li evropsku perspektivu ili ne”, rekla je ona i dodala kako se ne radi samo o Turskoj, već generalno o procedurama i pravilima u procesu pridruživanja EU.

Izvor: Agencije