Oglasi

Turska jača slobodu govora

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan predstavio je nacrt izmjena Krivičnog zakona kojim se povećava sloboda govora.
Očekuje se da će Erdogan prijedlog zakona poslati parlamentu ovog mjesecaAFP

Turska je sastavila nacrt izmjena Krivičnog zakona kojim se, u skladu sa zahtjevom Evropske unije (EU), sužava definicija terorističke propagande i povećava sloboda govora.

Ova inicijativa mogla bi potaći mirovne razgovore sa zatvorenim liderom kurdskih pobunjenika Abdullahom Ocalanom.

Prijedlog zakona predstavio je u srijedu turski premijer Recep Tayyip Erdogan, a vjerovatno će ga poslati Parlamentu ovog mjeseca, prenosi Reuters.

Ukoliko prijedlog zakona bude usvojen, to bi moglo dovesti do oslobađanja optuženih za povezanost s kurdskim pobunjenicima, izjavio je jedan zvaničnik Ministarstva pravde.

Kritike i pohvale Evrope

Turska je koristila Zakon protiv terorizma za krivično gonjenje nekoliko hiljada političara, aktivista i novinara, često zbog stvari koje su samo izjavili ili napisali.

Britanska agencija podsjeća da se Turska redovno nalazi na vrhu liste zemalja koje krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a Evropska komisija je pozvala Ankaru da promijeni zakone kako bi se napravila razlika između poticanja na nasilje i ideja koje predstavljaju izraz slobode govora.

Ukoliko prijedlog zakona bude usvojen, to će vjerovatno naići na pohvale u Evropi, koja često kritizira Ankaru zbog kršenja ljudskih prava i zatvaranja političkih aktivista i novinara, piše Reuters.

Izvor: Agencije