Turska jača sigurnost na granici sa Sirijom

Turska je najavila uvođenje novog sistema granične sigurnosti, koji će obuhvatiti više od 900 kilometara granice sa Sirijom. Cilj sistema je, tvrdi turska Vlada, sprečavanje pojedinaca da se pridruže grupi Islamska država Irak iLevant, a ne da pokida veze između turskog i sirijskog naroda.

Projekat će koštati više od osam miliona dolara i uključivat će betonske zidove, osmatračnice, moderne sisteme nadzora, koji podrazumijevaju kontrolu iz zraka i sa kopna.

“Najvažnije je poduzeti adekvatne mjere protiv ISIL-a i zatvoriti prelaze koje koriste teroristi, stoga smo odlučili uvesti novi sigurnosni sistem na granici”, rekao je Bulent Arinc, zamjenik premijera Turske.

Istovremeno, intenzivirano je prisustvo turske vojske, kao i specijalnih jedinica na granici sa Sirijom. Vojska je prisutna i na jugoistoku zemlje, gdje djeluje Radnička partija Kuridstana, koja je nastavila s vojnim operacijama nakon trogodišnjeg primirja.

Analitičari smatraju da su potezi turske Vlade proizvod posljednjih razgovora Ankare i Washingtona, kojima je dogovoreno korištenje vojne baze Incirlik na jugu Turske, ali i izvođenje zajedničkih vojnih operacija u Siriji.

‘Hirurške’ vojne operacije

“Smatram da će se Turska odlučiti za ograničene vojne operacije na teritoriji Sirije, koje bi se mogle nazvati hirurškim, a kojima bi se mogla suprotstaviti prijetnji bilo koje vrste. No, prije svega mora osigurati svoje granice i unutrašnjost kako bi spriječila osvetničke akcije”, rekao je Mesut Hakki Casin, vojni analitičar.

Za to vrijeme građani Turske i dalje čekaju da se riješi politička situacija u zemlji. Mogućnost formiranja koalicione vlade još se ne nazire, a političari u svojim izjavama nerijetko spominju i opciju prijevremenih izbora.

Pojedini analitičari smatraju da su kritičari Vlade eksploziju u gradu Surucu iskoristili za obračun s Vladom. S druge strane, pojedini cijelu situaciju tumače kao jeftino trgovanje krvlju žrtava.

Politička nestabilnost i sigurnosne prijetnje, kako vanjske tako i unutrašnje, izazovi su s kojima se sada suočava Ankara, a kojima  je prethodnih godina uspješno odolijevala, uprkos nestabilnosti u regiji.

Izvor: Al Jazeera