Turska izdala nalog za hapšenje kurdskog lidera u Siriji

Partija demokratskog jedinstva povezana je s kurdskom milicijom, koju SAD podržava u borbi protiv ISIL-a (AP)

Turska je izdala nalog za hapšenje lidera glavne političke partije sirijskih Kurda zbog bombaškog napada u Ankari u februaru, prenosi Reuters.

Riječ je o lideru kurdske Partije demokratskog jedinstva Salihu Muslimu, kao i još 47 drugih ljudi koji su povezani s ovim napadom, prenose državni mediji.

Nalozi za hapšenje izdati su i u slučaju odbjeglih lidera zabranjene Radničke partije Kurdistana Zubeyira Aydara i Remzija Kartala, koji su optuženi za operacije u evropskim zemljama, navode turski mediji.

Partija demokratskog jedinstva povezana je s kurdskom milicijom, poznatom kao Narodne zaštitne jedinice, koju SAD podržava u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Turska se, kao članica NATO-a, protivi ovoj podršci.

Napad u Ankari

Turska gleda na kurdsku miliciju kao na produžetak PKK-a, koji vodi decenijsku borbu protiv centralne vlasti na jugoistoku te zemlje.

Napad u Ankari 17. februara izveden je detoniranjem bombe dok su prolazila vozila turske vojske.

Ubijeno je 28 civila i pripadnika vojske, dok je 61 osoba ranjena.

Turska je u posljednje vrijeme poprište brojnih napada, sa stotinama žrtava u eksplozijama i napadima vatrenim oružjem, za koje se krive pripadnici ili PKK-a, koji Turska, SAD i Evropska unija tretiraju kao terorističku organizaciju, ili ISIL-a.

Izvor: Agencije