Turska, Iran i Rusija posvećeni jedinstvu i nezavisnosti Sirije

Recep Tayyip Erdogan je kazao da je prioritet je zaštita političkog jedinstva i teritorijalnog integrireta Sirije (Anadolija)

Čelnici Turske, Rusije i Irana izrazili su u srijedu opredijeljenost za “suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet” ratom razorene Sirije.

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani tokom videokonferencije su razgovarali o trenutnoj situaciji u Siriji.

Trojica čelnika ponovo su iskazali odlučnost da poboljšaju trilateralnu koordinaciju u svjetlu njihovih ranijih sporazuma u cilju rješavanja sirijske krize.

“Lideri su izrazili čvrstu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, kao i principima Povelje Ujedinjenih naroda”, navodi se u zajedničkom saopćenju, prenosi Anadolija.

Iranski predsjednik je izjavio da se njegova zemlja zalaže za političko rješenje krize u Siriji, a da rješenje nije moguće vojnim putem.

‘Okončati američko vojno prisustvo’

U formatu mirovnog procesa započetog u Astani, Rouhani se na trilateralnom samitu posredstvom videokonferencije obratio turskom i ruskom kolegi.

Podsjetivši kako se trilateralni samit o Siriji održava posredstvom videkonferencije zbog pandemije korona virusa, Rouhani je izrazio nadu da će se uskoro steći uvjeti da Iran bude domaćin direktnog sastanka lidera tri zemlje.

Kritizirajući vlasti Sjedinjenih Američkih Država zbog uvođenja Caesarovog zakona, koji predviđa sankcije režimu Bashara al-Assada, Rouhani je kazao da takav potez predstavlja “ekonomski terorizam”.

“SAD neće ni ekonomskim pritiscima i kažnjavanjem sirijskog naroda postići ono što nije mogao postići ni vojnom silom, niti posredstvom terorističkih organizacija”, kazao je Rouhani i dodao da je moguće političko rješenje krize.

Rekao je da “nelegitimno prisustvo američkih vojnika u Siriji treba odmah okončati”.

Nastaviti sirijske pregovore u Ženevi

Erdogan je kazao je da je “prioritet zaštita političkog jedinstva i teritorijalnog integrireta Sirije”.

“Zaštita političkog jedinstva i teritorijalnog integrireta Sirije, uspostavljanje mira na terenu i održivo rješenje konflikta su naš prioritet”, rekao je on.

Dodao je kako će učini sve što mogu kako bi obezbijedili mir, sigurnost i stabilnost u susjednoj Siriji.

Ističući kako su Rusija, Turska i Iran, kao garanti mirovnog procesa, napravile mnogo iskoraka, Putin je kazao da je reducirano nasilje u Siriji i da se život u regiji postepeno normalizira.

“Potrebno je da se u Ženevi nastave pregovori sirijskih delegacija, unutar komiteta za sastavljanje novog ustava Sirije. Potrebno je podržati taj proces i početak direktnih pregovora za postavljanje parametara buduće državne strukture Sirije”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije