Turska: Imamo većinu u UN-u za rezoluciju o Jerusalemu

Predsjednik Generalne skupštine Miroslav Lajčak rekao je da će hitna sjednica biti održana što je prije moguće (Reuters)

Generalna skupština UN-a održat će hitnu sjednicu nakon što su Sjedinjene Američke Države uložile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti kojim se odbija američka odluka da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela.

Grupa arapskih država, Turska i Organizacija islamske saradnje (OIC) zatražile su sastanak Generalne skupštine.

Njen predsjednik Miroslav Lajčak rekao je da će hitna sjednica biti održana što je prije moguće.

Palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour kazao je kako se nada da će biti održana u srijedu ili četvtak.

Mansour je kazao da je zatraženo da se sjednica održi po principu “ujedinjenje za mir”, što se odnosi na Rezoluciju GSUN-a 377A iz 1950. godine.

Prema toj Rezoluciji, Generalna skupština preuzima stvar u svoje ruke ako Vijeće sigurnosti ne izvršava svoju primarnu dužnost u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti.

Turska, koja odavno kritikuje američku administraciju zbog odluke o Jerusalemu, zagovara sjednicu Generalne skupštine.

“Rezolucija može biti izglasana dvotrećinskom većinom članova Generalne skupštine UN-a”, rekao je za Al Jazeeru izvor iz turskog Ministarstva vanjskih poslova, koji je želio ostati anoniman.

“Već imamo toliko glasova, ali Turska, kao i druge članice OIC-a ulažu napore da se taj broj poveća”, rekao je jedan izvor.

Američki veto

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki ranije je najavio da će Palestinci u roku 48 sati zatražiti hitan sastanak Generalne skupštine UN-a.

Kako je Maliki istakao, međunarodna zajednica smatrat će “odluku predsjednika [Donalda] Trumpa ništavnom i nevažećom”.

Nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti u ponedjeljak je podržalo svih 14 preostalih članica, uključujući mnoge američke saveznike. Glasanje je istaklo sve veću izolovanost Washingtona kad je riječ o tom pitanju, koje je izazvalo masovne skupove podrške Palestincima širom svijeta.

Nakon glasanja Vijeća sigurnosti, palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour kazao je da je “paradoks da, dok čekamo mirovni plan iz SAD-a, administracija odlučuje dodatno opstruirati mir i odgađati njegovu realizaciju”.

“Američka odluka ohrabruje Izrael da nastavi sa zločinima nad palestinskim narodom i okupacijom naše teritorije. Nikakva retorika neće sakriti ovo samozadovoljstvo prolongiranjem okupacije”, dodao je on.

Stav PLO-a

U ponedjeljak je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), krovna kuća palestinskih političkih stranaka, objavila da više ne prihvata SAD kao partnera u mirovnom procesu.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley kazala je Vijeću sigurnosti da je “SAD imao hrabrosti i poštenja priznati osnovnu stvarnost”.

“Jerusalem je hiljadama godina bio politička, kulturna i duhovna domovina jevrejskog naroda – oni nemaju drugi glavni grad. SAD ima suverenitet da odluči gdje će uspostaviti ambasadu”, dodala je, a za glasanje je rekla da je to “uvreda koja neće biti zaboravljena”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio se ambasadorici porukom na Twitteru.

Žaljenje Francuske

Uz Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu, SAD je stalni član Vijeća sigurnosti UN-a i može iskoristiti veto kako bi blokirao bilo koju rezoluciju.

Francois Delattre, francuski ambasador pri UN-u, kaže da njegova država žali zbog američke odluke o Jerusalemu.

“Ovaj nacrt rezolucije potvrđuje međunarodni stav o Jerusalemu, koji postoji decenijama”, istakao je.

Izvor: Al Jazeera