Turska i Ukrajina potpisale sporazum o vojnoj saradnji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i turski Recep Tayyip Erdogan prisustvovali su potpisivanju sporazuma (EPA)

Turska i Ukrajina potpisale su u petak u Istanbulu sporazum o vojnoj saradnji, produbljujući odbrambeno partnerstvo kako bi smanjili dominaciju Rusije u crnomorskoj regiji, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i turski Recep Tayyip Erdogan prisustvovali su potpisivanju sporazuma o „dobrim namjerama“ koji se odnosi na odbrambenu industriju i „okvirni vojni sporazum“, saopćili su zvaničnici ne navodeći više detalja.

„Turska vidi Ukrajinu kao ključnu zemlju za uspostavljanje stabilnosti, sigurnosti, mira i prosperiteta u regiji“, rekao je Erdogan poslije ceremonije potpisivanja sporazuma dvije crnomorske države koje su posljednjih godina ojačale vojnu saradnju.

Zelenski je rekao da sporazumi otvaraju put „novim mogućnostima“.

„Saradnja u odbrambenoj industriji važna je za razvoj našeg strateškog partnerstva i sretan sam što je danas jačamo“, rekao je ukrajinski predsjednik.

Pitanje priznanja aneksije Krima

Prošle godine je Ukrajina je od Turske kupila vojne dronove koji se mogu koristiti u izviđačkim i borbenim misijama. 

Potpisivanje sporazuma dolazi u trenutku kada sukobi na Kavkazu oko Nagorno-Karabaha opterećuju odnose Turske sa Rusijom. Turska je podržala Azerbejdžan u sporu, dok Rusija ima vojnu bazu u Armeniji i sigurnosni sporazum koji zahtjeva da Moskva intervenira ako napadnu njenog saveznika.

Rusija nastoji održati dobre odnose sa Azerbejdžanom i izbjegne narušavanje odnosa sa Turskom.

Iako su Ankara i Moskva razvile jake ekonomske odnose i imaju zajedničke interese u Siriji i Libiji, često su pod tenzijama kao geopolitički rivali.

Erdogan je ponovio da Turska neće priznati rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krim.

„Turska nije priznala ilegalnu aneksiju Krima i nikada to neće [uraditi]“, rekao je turski čelnik kojem je ukrajinski kolega uručio medalju za podršku ukrajinskom “teritorijalnom integritetu”.

Izvor: Agencije