Turska i Saudijska Arabija zajedno na slučaju Khashoggi

Sudbina Jamala Khashoggija i dalje je nepoznata (EPA)

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin je izjavio da su Turska i Saudijska Arabija donijele odluku o uspostavi zajedničke radne grupe radi rasvjetljavanja slučaja saudijskog novinara i kolumniste The Washington Posta Jamala Khashoggija, javlja Anadolija.

Kalin je za Anadoliju kazao da je na prijedlog Saudijske Arabije odlučeno da se formira zajednička radna grupa radi rasvjetljavanja slučaja.

“U okviru saradnje Turske i Saudijske Arabije, a na prijedlog Saudijske Arabije, odlučeno da se formira zajednička radna grupa radi rasvjetljavanja svih aspekata slučaja saudijskog novinara Jamala Khashoggija”, rekao je Kalin.

Kritičar saudijske politike

Novinar i kolumnista lista The Washington Post Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Konzulat Saudijske Arabije prije tri dana je na Twitteru objavio poruku u kojoj odbacuje navode o ubistvu novinara u konzularnom kompleksu.

Izvor: Agencije