Turska i SAD protiv ISIL-a uz brojne nepoznanice

Turska i Amerika postigli su dogovor o borbi protiv skupine Islamska država Itak i Levant u takozvanoj sigurnosnoj zoni na sjeverozapadu Sirije. Međutim, još nije dogovoreno koja će skupina sirijske oporbe popuniti vakuum nakon što se trupe ISIL-a izbace iz te zone. Također, sirijski Kurdi koji žive u sigurnosnoj zoni smatraju da bi i oni trebali sudjelovati u operacijama.

MMF odobrio zajam Iraku

Međunarodni monetarni fond odobrio je Iraku hitnu finansijku pomoć od 1,2 milijardi dolara za borbu protiv ISIL-a, prenosi Anadolija.
Ovaj zajam trebao bi pomoći Iraku da što prije riješi dva problema – nedovoljan budžet i pad državnih rezervi.
Iz MMF-a navode kako su napadi ISIL-a teško pogodili iračku ekonomiju.
‘Ofanziva ISIL-a i pad cijene sirove nafte na svjetskom tržištu ugrozili su državne rezerve u Iraku’, izjavio je predstavnik MMF-a Mitsuhiro Furusawa.
ISIL je prošle godine zauzeo velike dijelove teritorije Iraka na sjeveru i istoku, što je dovelo do zračnih napada međunarodne koalicije.

Turske vojne snage nadziru sirijski pogranični gradić koji kontroliraju trupe ISIL-a. Jarablous se nalazi na teritoriju u pojasu uz granicu s Turskom, koji drži ISIL, s tim da ta oružana skupina kontrolira i južni dio pokrajine Halep. Turska je postigla dogovor sa SAD-om o protjerivanju ISIL sa sjeverozapada Sirije.

Turska Kurde ne smatra partnerima

“Još nije dogovoreno koja će se sirijska oporbena skupina boriti u zajedničkim operacijama. Sirijske kurdske jedinice narodne zaštite, koje podupire ova koalicija, na nekoliko su kilometara iza mosta. Navode da su spremni krenuti na Jarablous. Ali, Turska ih ne smatra partnerima”, javlja reporterka Al Jazeere, Zeina Khodr.

Ipak, SAD pruža potporu jedinicama narodne zaštite izvođenjem zračnih napada, što je omogućilo ovoj skupini da kontrolira više od polovice granice s Turskom. Turska je zabrinuta da će Kurdi iskoristiti ovaj plan za uspostavu države i zato je zahtijevala da američki borbeni zrakoplovi, koji polijeću s turskog teritorija, ne pomažu ovu, kako je zovu, terorističku organizaciju.

“Na ovo smo već ukazali vladi SAD-a. S tim u vezi, pružanje zračne podrške jedinicama narodne zaštite nije dio našeg sporazuma sa SAD-om”, rekao je Tanju Bilgic, turski ministar vanjskih poslova.

Još nije poznato tko će zamijeniti ISIL na sjeverozapadu Sirije. Turci bi u toj ulozi voljeli vidjeti Abdul-Rahmana Mustafu iz Jarablousa. On je predsjedatelj oporbenog turkmenskog vijeća, čije se snage, uz Slobodnu sirijsku vojsku, bore u Halepu. Mustafa kaže da oni surađuju s Turskom kako bi ponovno zauzeli svoja sela i domove.

Nejasno ko će voditi borbe na terenu

“Ne borimo se samo protiv ISIL-a, već i protiv jedinica Narodne zaštite. Teritorij koje zauzmu, etnički očiste. Isto bi uradili i u Jarablousu i okolinci. Naše trupe, uglavnom sastavljene od Turkmena koji žive ovdje, trebale bi kontrolirati ovaj teritorij”, kaže Mustafa.

Oporbene skupine u Halepu bore se rame uz rame i protiv ISIL-a i sirijske Vlade. Ali, među njima je i ogranak Al-Kaide, Fronta al-Nusra, a koalicija ne želi surađivati s njima. Turska i SAD su ranije dogovorili obuku i opremanje umjerenih pobunjeničkih snage, ali nakon nekoliko mjeseci samo je 60-ak vojnika uključeno u program, zbog rigorozne provjere Washingtona.

Iako su vojne operacije protiv ISIL-a dogovorene, još nije jasno tko će voditi borbe na terenu.

Izvor: Al Jazeera