Turska i SAD dogovorili sigurnu zonu u Siriji

SAD je YPG-u pružao podršku u borbama protiv snaga grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) (Ilustracija)

Turska i Sjedinjene Američke Države dogovorile su da formiraju zajednički operativni centar koji bi koordinirao aktivnosti u novoj sigurnoj zoni u sjevernom dijelu Sirije, objavilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Najava je uslijedila nakon trodnevnih razgovora između dvije članice NATO-a, koji su već mjesecima u škripcu u vezi s dogovorom o formiranju zone i o tome ko bi je vodio.

Kako se navodi u objavi, operativni centar bio bi smješten u Turskoj.

Ankara je ranije objavila da očekuje da na sjeveru Sirije bude formirana zona širine 32 kilometra, a ranije je poručila da želi da Jedinica narodne zaštite (YPG), koju smatra separatističkom, napusti to područje.

Turska razmatrala vojnu intervenciju 

Razgovori su počeli nakon što je Turska objavila da razmatra vojnu intervenciju u sjevernoj Siriji, čija bi meta bile upravo snage YPG-a.

Američki ministar odbrane Mark Esper nedugo potom izjavio je da SAD namjerava spriječiti svaku jednostranu invaziju Turske na Siriju, uz ocjenu da bi takav potez Ankare bio neprihvatljiv.

Grupu YPG Turska smatra ogrankom Radničke partije Kurdistana (PKK), koju naziva separatističkom.

SAD je YPG-u pružao podršku u borbama protiv snaga grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u petak je saopćilo da strpljenje Ankare ima granice te da će, ako propadnu napori da se nađu zajednički interesi sa SAD-om, Turska biti primorana sama formirati sigurnu zonu u Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije