Turska i Katar potpisali vojni sporazum

Sporazum Turske i Katara potpisali turski i katarski ministri odbrane Ismet Yilmaz i Mohammad al-Attiyah (Anadolija)

Turski premijer Ahmet Davutoglu je, tokom dvodnevne posjete Kataru, prisustvovao potpisivanju sporazuma o vojnoj saradnji s tom zemljom, prenosi Daily Sabah.

Sporazum podrazumijeva slanje Turskih oružanih snaga (TSK) u Katar.

“Zahvalni smo na tome što nam Katar vjeruje”, kazao je Davutoglu, referirajući se na zajedničku vojnu bazu koja treba biti izgrađena u Kataru.

Povećati ekonomsku razmjenu

Davutoglu je istakao da su veze Katara i Turske uvijek bile dinamične. Mišljenja je da Turska i Katar moraju povećati ekonomsku razmjenu.

Sporazum Turske i Katara potpisali su turski i katarski ministri odbrane Ismet Yilmaz i Mohammad al-Attiyah, a potpisivanju su prisustvovali Davutoglu i katarski ministar unutrašnjih poslova Abdullah bin Nasser bin Khalifa al-Thani.

Krajem 2015. godine objavljeno je da će Turska uspostaviti vojnu bazu u Kataru, u okviru sporazuma o odbrani čiji je cilj pomaganje tim državama da se suprotstave „zajedničkim neprijateljima“.

Dogovor potpisan 2014. godine, a koji je Parlament Turske ratificirao u junu, promovira tursko partnerstvo s Katarom u vrijeme rasta nestabilnosti u regiji.

Izvor: Agencije