Turska i Katar potpisali sporazum o 15 milijardi dolara investicija

Investicija je najavljena tokom razgovora Recepa Tayyipa Erdogana i Tamima bin Hamada al-Thanija (Arhiva)

Predstavnici centralnih banaka Turske i Katara u nedjelju su potpisali sporazum koji je prvi korak u realizaciji investicije od 15 milijardi dolara, javlja agencija Anadolija.

Ceremoniji potpisivanja bilateralnog sporazuma o razmjeni valute održanoj u Dohi prisustvovali su guverner Centralne Banke Turske Murat Cetinkaya i guverner Centralne banke Katara Abdullah bin Saud al-Thani.

Cilj sporazuma je olakšati trgovinu koja se odvija u valutama dvije države i podržati finansijsku stabilnost.

Sporazum će doprinijeti i jačanju rezervi Turske i Katar.

Očekuje se kako će sredstva u prvoj fazi sporazuma iznositi tri milijarde dolara.

Susret lidera Turske i Katara

Prošle sedmice je ova investicija najavljena tokom razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i katarskog emira Tamima bin Hamada al-Thanija u Ankari.

Lider Katara je tada kazao kako će njegova država vrlo brzo realizirati “investicijski paket” za Tursku u vrijednosti 15 milijardi dolara.

Tokom susreta dvojica zvaničnika su razgovarala o bilateralnim odnosima i regionalnim temama te je izražena posvećenost daljnjem razvoju odnosa Ankare i Dohe na svim poljima.

Turska i Katar tradicionalno njeguju dobre bilateralne odnose, a Ankara podržava Dohu u sukobu koji ima sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije