Turska i američka vojska počele zajedničku obuku u Manjibu

Hulusi Akar: Trud uložen u proces vezan je za zajedničke tursko-američke patrole je počeo davati rezultate (Arhiva)

Oružane snage Turske i Sjedinjenih Američkih Država počele su u utorak zajedničku obuku za patroliranje u sirijskoj regiji Manbij, a koju će, također zajedno, provoditi.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je za Anadoliju je kazao kako je okončanje prisustva pobunjeničkih organizacija u Manbiju osnovni cilj postignutog tursko-američkog dogovora o rješavanju problema u toj sjevernosirijskoj provinciji.

“Cilj nam je da zaplijenimo teško naoružanje … iz Manbija, uspostavimo sigurnost i stabilnost, predamo vlast lokalnim vlastima i omogućimo što skoriji povratak mještana u Manbij”, rekao je Akar.

On je kazao kako je cilj i da se uspostavi sistem lokalne vlasti te da se spriječi mijenjanje demografske slike te regije.

Rovovi i tuneli kao skloništa

“Trud uložen u proces vezan za zajedničke tursko-američke patrole je počeo davati rezultate, bez obzira na kašnjenje. U skladu s dogovorom, turske i američke vojne snage danas su počele zajedničke treninge u tom pravcu”, rekao je Akar.

Ističući da je prvi kontingent američke vojske u Gaziantep stigao 2. oktobra, Akar je kazao da će zajedničke patrole u Manbiju početi odmah nakon obuke.

On je, također, rekao kako Turska posjeduje izvještaje o rovovima i tunelima koje su pobunjenici iskopali kao skrovišta u Manbiju te dodao da su na to upozorene i američke snage.

Izvor: Agencije