Turska hapsi 295 vojnika: osumnjičeni za veze s Gulenom

Nakon neuspjelog puča turske vlasti pokrenule su velike čistke u državi: uhapšeno je približno 55.000 ljudi, a otpušteno ili suspendirano više od 140.000 (EPA)

Turske vlasti izdale su danas naloge za hapšenje gotovo 300 vojnika osumnjičenih da su povezani s Fethullahom Gulenom, koga zvanična Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča 2016, saopćilo je tužilaštvo u Istanbulu.

Nalozi za hapšenje upućeni su za ukupno 295 vojnika u aktivnoj službi, od kojih je polovina u kopnenoj vojsci, navelo je tužilaštvo Istanbula u saopćenju, dodajući da su među osumnjičenima dva pukovnika.

Zasad nije poznato koliko je njih uhapšeno.

Osumnjičeni su da su članovi organizacije Gulena, koji 20 godina živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama i koga turske vlasti optužuju da je iza pokušaja državnog udara u Turskoj u julu 2016.

Brojna hapšenja

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan optužuje Gulena da je tražio od svojih pristalica da uđu u institucije, vojsku, škole, kao i sudove i medije da bi uspostavili paralelnu državu. Gulen je demantirao bilo kakvu vezu s neuspjelim pučem i navodi da vodi mirnu mrežu nevladinih organizacija i škola.

Nakon neuspjelog puča turske vlasti pokrenule su velike čistke u državi: uhapšeno je približno 55.000 ljudi, a otpušteno ili suspendirano više od 140.000.

Više od dvije i po godine od početka čistki nastavljaju se intenzivna hapšenja, tako da se nekoliko stotina ljudi privodi svake sedmice.

Turske vlasti jučer su izdale naloge za hapšenje 324 osobe osumnjičene za veze s Gulenom. Hapšenje su naložili tužioci u nekoliko pokrajina, kao i na širem području Istanbula, Ankare i Izmira.

Izvor: Agencije