Turska gubi tri milijarde dolara u slučaju Brexita bez dogovora

Gubici bi proistekli iz britanskog povećanja uvoznih tarifa poslije Brexita i to za sektore kao što su proizvodnja čelika, automobilska industrija i tekstil (EPA)

Turska može pretrpjeti gubitak u trgovinskoj razmjeni sa Britanijom u vrijednosti do tri milijarde dolara u slučaju Brexita bez dogovora, izjavila je turska ministrica trgovine Ruhsar Pekcan.

Ona je dodala i da mnogim turskim kompanijama trenutno nedostaju informacije o posljedicama takvog scenarija, prenosi Tanjug.

Ministrica Pekcan je, na Tursko-britanskom poslovnom forumu u Istanbulu, rekla da bi takvi gubici proistekli iz britanskog povećanja uvoznih tarifa poslije Brexita i to za sektore kao što su proizvodnja čelika, automobilska industrija i tekstil.

Najugroženiji sektori

“Očekujemo da će najugroženiji sektori biti automobilska industrija sa gubitkom u trgovini do 1,2 milijarde dolara, tekstila sa gubitkom od 1,3 milijarde dolara i elektronske i bijele tehnike sa gubitkom u vrijednosti od 500 miliona dolara”, rekla je ministrica na poslovnom forumu u Istanbulu, a prenosi agencija Reuters.

Dodala je da nažalost, iako i britanska strana i turska žele da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, Turska to ne može da se učini zbog njenih međunarodnih obaveza potpisanih sa Evropskom unijom.

“Čini se da bi Brexit uz dogovor bio u redu, dok bi Brexit bez dogovora bacio turske kompanije u težak položaj”, zaključila je Pekcan.

Izvor: Agencije