Turska gradi skladište za pomoć sirijskim izbjeglicama

Skladištem će biti riješen problem mogućnosti kvarenja hrane, te će olakšati koordinaciju u dostavljanju pomoći izbjeglicama (Anadolija)

S ciljem bolje koordinacije u dostavljanju pomoći sirijskim izbjeglicama, Turska je na samoj granici sa Sirijom počela sa gradnjom logističkog skladišta koje će se prostirati na 66.000 kvadratnih metara.

U koordinaciji Turskog ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) počela je gradnja velikog logističkog skladišta u sirijskom mjestu Cobanbey, na samoj granici Sirije i Turske, nedaleko od turskog grada Gaziantepa.

Hrana za pola miliona izbjeglica

U toku je gradnja zidova, te se očekuje da bi zgrada skladišta trebala biti završena uskoro.

Skladište će se prostirati na 66. 266 kvadratnih metara, te će sadržavati odjele za suhu hranu, za brašno, kao i hladnjače. Skladištem će biti riješen problem mogućnosti kvarenja hrane, te će olakšati koordinaciju u dostavljanju pomoći izbjeglicama.

Očekuje se da će iz skladišta biti dostavljana hrana i ostale potrepštine za približno 530.000 sirijskih izbjeglica. Skladište je osigurano i 24-satnim videonadzorom, a oko njega će biti podignut sigurnosni zid visine dva metra. 

Turska je od početka rata u Siriji primila približno dva miliona izbjeglica.

Izvor: Agencije