Turska: EU ne poštuje dogovor o izbjeglicama

Od ponedjeljka je Turska prihvatila 200-ak deportiranih osoba (EPA)

Turska neće primjenjivati dogovor o izbjeglicama, ukoliko Europska unija ne ispuni dio na koji se obvezala, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prema dogovoru, Turska će preuzeti ilegalne migrante s grčkih otoka, a Unija bi od Turske izravno trebala primati legalne izbjeglice, te osigurati novčanu pomoć Turskoj, provesti viznu liberalizaciju i ubrzati pristup te države Europskoj uniji.

“Imamo skoro tri milijuna sirijskih izbjeglica na svom proračunu, ali od Europe još nema ništa od onoga što je obećala. Ako EU ne ispuni svoja obećanja, onda Turska neće provoditi sporazum”, rekao je Erdogan.

Po njemu, “države koje su u ekonomskom pogledu iznad Turske nisu pokazale isti ljudski odnos prema izbjeglicama kao Ankara”.

Obustavljene deportacije

Treći dan uzastopno vlasti Grčke i EU ne deportiraju izbjeglice s grčkih otoka na teritorij Turske. Najveći broj onih koje je trebalo vratiti, u međuvremenu su podnijeli zahtjeve za azil.

Istovremeno, grčka strana nema ni kapacitete da nastavi deportacije, s obzirom na manjak osoblja.

Deportacije su, u skladu sa Sporazumom EU i Turske počele u ponedjeljak, no nakon prisilnog vraćanja 200-ak izbjeglica, proces je zaustavljen. Očekuje se da će biti nastavljen sutra.

UNHCR bilježi rast broja izbjeglica koje traže informacije o premještaju i azilu.

Sporazum EU i Turske usporio je priljev migranata na grčke otoke, no nije ga zaustavio, jer pokušaji prelazaka Egejskog mora nisu stali. U Grčkoj je i dalje blokirano 50.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije