Turska ekonomija ušla u recesiju

Lira je prošle godine oslabila prema dolaru za 30 posto, što je u prosjeku značilo 30 posto skuplji uvoz (EPA)

Turska je krajem prošle godine ušla u recesiju zabilježivši pad gospodarskih aktivnosti dva tromjesečja zaredom, priopćio je turski statistički ured.

Recesija se definira kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom, podsjećaju agencije.

Gospodarske su se aktivnosti u četvrtom kvartalu smanjile za 2,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kad su pale za 1,6 posto, navodi se u izvješću.

U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo za 2,6 posto, najslabije od 2009. U 2017. aktivnosti su uvećane za 7,4 posto.

Trgovinski rat sa SAD-om prouzročio je prošle godine nagli pad turske lire, osjetno poskupivši uvoz. Lira je u 2018. oslabjela prema dolaru za 30 posto, što je u prosjeku značilo 30 posto skuplji uvoz.

Porasle kamate, poskupili krediti

Zbog slabljenja domaće valute, središnja banka bila je prisiljena podići kamatne stope, što je značilo skuplje kredite.

Rezultat je bio pad prodaje automobila i stanova, a pogođena je i industrijska proizvodnja.

Turska i SAD sukobili su se u vezi s nizom pitanja, uključujući strategiju borbe protiv fundamentalističke naoružane skupine ISIL u Siriji, turski plan kupnje ruskog proturaketnog sustava i kaznene mjere protiv navodnih organizatora neuspjelog državnog udara u Turskoj 2016.

Ankara također odbija SAD-u izručiti američkog pastora optuženog za terorizam i špijunažu.

Vlasti optimistične, strani analitičari nisu

Vijest o recesiji poklopila se s lokalnim izborima i nastojanjima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da svojoj stranci osigura upravljačke pozicije u ključnim gradovima, Ankari i Istanbulu.

Glavne su izborne teme poskupljenja, posebice hrane, i visoka nezaposlenost.

U osvrtu na podatke o BDP-u ministar financija Berat Albayrak konstatira da je najgore prošlo te predviđa da će gospodarstvo do kraja godine ponovno zabilježiti rast aktivnosti.

Analitičari Capital Economicsa nisu toliko optimistični, napominju mediji.

“Iako je najgora faza krize možda završila, zbog slabih rezultata na kraju prošle i početku ove godine, očekujemo pad BDP-a u 2019. za 2,5 posto”, navodi se u istraživanju tvrtke.

Izvor: Agencije