Turska dozvolila prodaju zabranjenih knjiga

Gradski tužilac je prošlog mjeseca najavio automatsko ukidanje zabrane za 453 knjige i 645 periodičnih izdanja (Reuters)

Turske vlasti ukinule su zabranu koja je decenijama važila za nekoliko hiljada književnih naslova, od komunističkih izdanja do humorističnih sadržaja.

Parlament je u julu usvojio prijedlog zakona prema kojem ukidanje zabrana stupa na snagu ako u roku od šest mjeseci nijedan sud ne potvrdi ovu mjeru.

Rok je istekao u subotu, a u međuvremenu nije zabilježena nijedna sudska odluka o ovom pitanju, rekao je AFP-u šef udruženja turskih izdavača Metin Celal Zeynioglu.

“Sve zabrane koje su izrekli sudovi u Ankari ukinute su 5. januara”, potvrdio je gradski tužilac Kursat Kayra.

On je prošlog mjeseca najavio automatsko ukidanje zabrane za 453 knjige i 645 periodičnih izdanja.

Među tim naslovima su Komunistički manifest Karla Marxa i Friedricha Engelsa, kao i djela sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina i vođe revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

Štampanje unatoč zabrani

Među ostalim knjigama su jedan humoristički rad, atlas, izvještaj o stanju ljudskih prava u Turskoj i jedan esej o Kurdima.

Knjige koje su bile pod nadležnošću tužilaštva u Ankari čine samo dio od ukupnog broja zabranjenih naslova, kojih, kako tvrdi Zeynioglu, ima oko 23.000.

“Ove zabrane nisu proglašene na centraliziran način, nego su naredbe stizale od različitih institucija u različitim gradovima i u različito vrijeme”, rekao je Zeynioglu.

On je kazao da je većina zabrana zaboravljena s godinama i da su izdavači nastavili da štampaju sporne naslove.

Jedan primjer su Sabrana djela turskog pjesnika Nazima Hikmeta, koji je umro u egzilu u Moskvi 1963. godine, koja se godinama mogu naći u bibliotekama iako su formalno zabranjena.

Izvor: Agencije