Turska: Doživotni zatvor za 337 osoba u postupku o neuspjelom puču

Do sada je dovršeno 289 sudskih postupaka u vezi sa pokušajem državnog udara (EPA)

Turska je izrekla kazne doživotnog zatvora za 337 bivših pilota i ostalih koji su osumnjičeni da su učestvovali u pokušaju državnog udara prije četiri godine, javio je AFP u četvrtak, pozivajući se na sudski dokument.

Optuženo je bilo gotovo 500 osoba iz zračne baze u blizini Ankare, osumnjičenih da su planirali zbaciti vlasti u julu 2016., u pokušaju puča usmjerenog protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Među osuđenima su prvenstveno piloti koji su bombardirali više simboličnih mjesta u Ankari, poput zgrade parlamenta, te časnici koji su rukovodili državnim udarom iz vojne baze Akinci.

Od četvero civila, među kojima je i poduzetnik Kemal Batmaz, svaki je osuđen na 79 kazni teškog doživotnog zatvora, što podrazumijeva puno strožije mjere zatočenja i u turskom pravosuđu zamjenjuje smrtnu kaznu ukinutu 2004. godine.

Kažnjeno više od 4.100 osoba

U glavnom postupku za pokušaj državnog udara 15. i 16. jula 2016, obuhvaćeno je 475 osoba i njihove presude će biti objavljene kasnije u četvrtak.

Do sada je dovršeno 289 sudskih postupaka u vezi sa pokušajem državnog udara, a 10 je i dalje u toku. Val hapšenja nastavlja se i danas, no manjim intenzitetom u odnosu na razdoblje odmah nakon pokušaja puča.

Erdogan optužuje imama Fetulaha Gulena za planiranje i organizaciju puča. Gulen je bivši saveznik turskog predsjednika s kojim se razišao i sada živi u SAD-u. Gulen negira bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča.

Turski sudovi su do sada izrekli kazne za pokušaj puča za više od 4.100 osoba. Više od 2.500 osoba je osuđeno na doživotni zatvor.

Izvor: Agencije