Turska dostavila humanitarnu pomoć Gazi

Mavi Marmara je jedan od brodova koji je učestvovao u konvoju 2010. godine (Reuters)

Ured za krizne situacije i katastrofe Turske (AFAD) saopćio je da je zračnim koridorom dostavio 68,5 tona humanitarne pomoći u Gazu.

Fuat Ozkay, direktor AFAD-a, izjavio je da ova organizacija blisko sarađuje sa agencijom Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) u slanju pomoći u Gazu, javlja Anadolija.

Naglasio je da će ova turska organizacija nastaviti sa slanjem humanitarne pomoći u Pojas Gaze kako bi pomogli palestinskom narodu da lakše prebrode posljedice nedavnih izraelskih napada.

Humanitarci šalju brodove

Turska humanitarna organizacija IHH saopćila je u ponedjeljak da će poslati brodove kako bi se suprotstavila izraelskoj blokadi Gaze, četiri godine nakon što su izraelski komandosi ubili 10 turskih državljana koji su pokušali brodovima izvesti sličnu akciju.

Specijal: Napadi na Gazu

Tim su incidentom prekinute diplomatske veze između Turske i Izraela, nekoć bliskoistočnih saveznika, čiji su odnosi napeti od 2008. zbog ranije izraelske vojne operacije u Gazi.

Suprotstaviti se blokadi

Fondacija za humanitarnu pomoć (IHH) saopćila je da su se članovi koalicije propalestinskih aktivista iz 12 zemalja susreli u Istanbulu tokom vikenda i odlučili pokrenuti konvoj “u sjeni najnovije izraelske agresije u Gazi”.

Borbe su trenutno zaustavljene u okviru novog 72-satnog primirja.

“Koalicija flotila slobode smatra da, budući da većinu vlada drži saučesnicima, odgovornost da se suprotstavi izraelskoj blokadi Gaze pada na civilno društvo”, kaže grupa.

Devet turskih državljana poginulo je u maju 2010. u međunarodnim vodama, nakon što su izraelski vojnici napali njihov brod, koji je predvodio flotilu koja je trebala da prekine sedmogodišnju izraelsku blokadu Gaze.

Deseti turski aktivist umro je kasnije od povreda dobijenih u napadu.

Izvor: Agencije