Turska: Dodatne 2,2 milijarde dolara za odbranu

Zakon dolazi u vrijeme kada turske trupe vrše zajedničke vježbe s iračkim kolegama nedaleko granice sa sjevernim Irakom (EPA)

Turska planira, prema nacrtu novog zakona, povećati potrošnju na odbranu za 2,2 milijarde dolara, objavio je ministar finansija ove euroazijske države u srijedu, a ovo se dešava tokom nastojanja Ankare da modernizira svoju vojsku i poveća njenu snagu.

Zakon, predložen Parlamentu u srijedu, dolazi u vrijeme kada turske trupe vrše zajedničke vježbe s iračkim kolegama nedaleko granice sa sjevernim Irakom.

Irački Kurdi su ove sedmice glasali na referendumu o nezavisnosti, na šta je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao kako ova država razmatra i vojne mjere.

Prema predloženom zakonu, Turska će izdvojiti dodatnih osam milijardi lira, odnosno 2,2 milijarde dolara, postojećih prihoda od poreza za odbrambenu industriju, naveo je ministar finansija Naci Agbal u Ankari.

Kurdi i ISIL

“Prioritet je povećati snagu odvraćanja turskih oružanih snaga te hitno realizirati potrebnu modernizaciju kako bi se ispunili troškovi domaćih i stranih sigurnosnih operacija”, istakao je Agbal.

Turska, koja vodi trodecenijsku borbu protiv pobune na njenom većinski kurdskom jugoistoku, strahuje kako bi irački referendum mogao potpaliti separatističke tenzije na njenom terenu.

Njena vojska aktivna je i u Siriji, prošle godine su pobunjenici koje podržava Ankara protjerali pripadnike oružane grupe Islamska država Irak i Levant sa granice ove dvije države.

Izvor: Agencije